BIH

U Mostaru klanjan bajram-namaz: U ime Allaha pružiti ruku i otvoriti srce

A. COKIĆ

21.8.2018

Istinska sreća imati unutrašnji mir i mir sa svijetom, istinsko bogatstvo je zadovoljstvo i smirenost u duši, istinska radost biti od pomoći drugome i ničim ne ugroziti tuđa prava, čast i dostojastvo, poručio je muftija. 

Centralnoj manifestaciji klanjanja Bajram-namaza za područje Mostarskog muftijstva na malonogometnom stadionu u Univerzitetsko-sportskom i rekreativnom centaru „Midhat Hujdur Hujka“ prisustvovalo je oko hiljadu vjernika. Bajram-namaz u mostarskom muftijstvu klanjan je u svih 13 medžlisa.

Bajram namaz je predvodio i hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović

-U ovim bajramskim danima nosit će nas osjećaj da smo u ime Allaha pružili ruku i otvorili srce i znanome i neznanome, da smo unijeli radost na njihova lica; i djeteta, i starca, i onoga u potrebi i onoga zaboravljenog i onoga usamljenog! To su djela dobročinstva i samilosti, to je vjera na djelu i to nam treba. To je pobjeda islamijjeta, ljudskosti i pobjeda bajramskog duha, u današnjoj bajramskoj hutbi poručio mostarski muftija mr.Salem ef. Dedović.

Muftija je kazao kako obredi hadža jasno ukazuju koliko su ljudi usmjereni jedni na druge, koliko trebaju jedni druge, i koliko su uvijek ovisni o Allahovoj milosti i Njegovoj pomoći.

-Mi smo smrtni ljudi, živimo i umiremo, a zemlja je Božija, Njemu pripada. Hadž nam najjasnije i tu sliku prolaznosti predočava i usmjerava nas da s tom spoznajom gradimo dobre odnose s drugim Božijim stvorenjima. Da poštujemo red na zemlji, da ne prelazimo granice, da koristimo i čuvamo ljepote i bogatstvo raskošne prirode Božijeg stvaranja, rekao je muftija Dedović.

Na kraju bajramske hutbe muftija je kazao kako je istinska sreća imati unutrašnji mir i mir sa svijetom, da je istinsko bogatstvo zadovoljstvo i smirenost u duši, da je istinska radost biti od pomoći drugome i ničim ne ugroziti tuđa prava, čast i dostojastvo, poručio je muftija.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog za zvanice, bit će upriličen večeras u Studentskom hotelu Mostar sa početkom u 20:30 sati.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.