BIH

Efendija Arnaut: Oni koji su se udaljili od džemata, udaljili su se i od vjere

Az. M.

21.8.2018

Centralna svečanost klanjanja Kurban-bajrama za područje Medžlisa IZ u Bugojnu održana je u džamiji Kulturnog centra princeze Dževhere, a svečano je bilo i u ostalim džematima na na području Bugojna. 

Rijeka vjernika, tradicionalno, i prije sabah-namaza slijevala se i za ovaj Kurban-bajram u džamiju princeze Dževhere.  

Predbajramski vaz u periodu od sabah do bajram-namaza održao je glavni imam medžlisa IZ u Bugojnu Vehid ef. Arnaut, koji je posebno istaknuo potrebu prisutnosti i jačanja džemata od čega zajednica ima višestruke koristi.

-Jedan takav džemat, najveći na svijetu, je ovih dana u Meki i Medini, gdje hiljade hodočasnika obavljaju posljednje obrede hadža, pete islamske dužnosti. To je jedinstven i neopisiv doživljaj što znaju vjernici koji su bar jednom bili na hadžu. Potrebno nam je jače vezivanje za džemat, tako ćemo osjećati njegove ljepote. Međusobno se približimo i pružimo ruku jedni drugima, uvažavajmo se i pomažimo. Jer svi oni koji su se udaljili od džemata, udaljili su se i od vjere – poručio je ef. Arnaut, koji je i imamio i prenio bajramsku hutbu reisu–l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića.

Nakon bajram-namaza uslijedila su bajramska čestitanja vjernika poslije čega je obilježavanje ovog velikog muslimanskog blagdana nastavljeno u krugu porodica i prijatelja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.