BIH

Ministar Mulabdić sa saradnicima uručio donaciju migrantima u USK

Avaz.ba

21.8.2018

Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, sa saradnicima je posjetio nekadašnji Đački dom u Bihaću, u kojem se nalazi oko 1.500 migranata i izbjeglica te Crvenom križu Grada Bihaća uručio donaciju u vidu prehrambenih i higijenskih artikala.

- Iako upoznat s teškom situacijom s kojom se suočavaju uposlenici Crvenog križa kako bi osigurali redovne obroke migrantima te sigurnosnim izazovima pred kojima se našao MUP USK, ostao sam zatečen uvjetima u kojim borave migranti te uznemirenošću građana zbog indolentnosti nadležnih institucija da im pomognu u rješavanju ovih problema. Iznenađen sam koliko je, iako je bila simbolična, ova donacija značila Crvenom križu Grada Bihaća, jer su ih, kako kažu, nadležne institucije zaboravile. Molim još jednom sve čelnike institucija na svima nivoima vlasti da pronađu način i donacijama pomognu Crvenom križu te da se uključe u rješavanje problema smještaja migranata jer ne mogu jedan ili dva kantona snositi taj teret, a ostali, iako za to primaju plaću godinama, ignorirati situaciju u kojoj se naša država našla - kazao je Mulabdić.

Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova USK, kazao je da se u nekadašnjem Đačkom domu nalazi 1.500 migranata, ali da se, osim njih, na području USK i Bihaća nalazi se još oko 3.700 migranata i izbjeglica i da se svaki dan taj broj povećava te da je pitanje sata kada će situacija na području ovog kantona eskalirati.

- Osim na donaciji, ministru Mulabdiću zahvalan sam na pružanju konstantne podrške MUP-u USK. On je jedan od rijetkih koji je od dana kada je počela migrantska kriza ponudio MUP-u USK, kako stručnu tako i materijalnu pomoć. No, krajnje je vrijeme da se u rješavanje ovog problema uključe i ostale nadležne institucije - kazao je Ramić.

Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenog križa Grada Bihaća, ostao je, kako kaže, zatečen posjetom ministra Mulabdića.

-  Ničim izazavan jedan ministar dođe i ponudi nam pomoć i sasluša nas o problemima s kojima se suočavamo, dok oni čiji je to posao su indolentni. Apeliram još jednom na sve institucije da se uključe u rješavanje problema ishrane i smještaja migranata jer mi, i pored volje i ljubavi koju imamo prema humanitarnom radu, jer niko od nas ne prima plaću, nego radimo volonterski, i na izmaku smo snaga - kazao je Budimlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.