BIH

Reisu-l-ulema Kavazović: Razočarani smo nepotpisivanjem ugovora između države i naše zajednice

( M. Kadrić)

Avaz.ba

21.8.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Svečani prijem povodom Kurban-bajrama večeras je, u organizaciji Islamske zajednice u BiH, upriličen u haremu Careve džamije u Sarajevu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović dočekao je zvanice, među kojima su bili brojni ambasadori, diplomate i predstavnici međunarodnih organizacija akreditiranih u Bosni i Hercegovini.

Reis Kavazović je u obraćanju prisutnima kazao da bi volio kada bi češće obraćali pažnju na brzinu kojom nam vrijeme prolazi, jer kako ističe, samo bi plemenitost, dobrota i mir bili naši češći saputnici na putu ka Drugome vječnom svijetu.

Osvrnuo se i na trenutnu migrantsku krizu koja vlada u Evropi i svijetu.

- I hazreti Merjem je, noseći Isaa (a.s.), bila izbjeglica. I Muhammed, a.s., bio je prognan iz svog doma: i on je morao drugdje tražiti utočište i sreću. To je usud ne samo Božijih poslanika nego se značajan dio naše ljudske historije odvijao u zbjegovima. Sve naše ljudske patnje su bivale i prolazile. Ono što je ostajalo je podjela na one koji su bježali zbog vjere i nade u bolje sutra i one koji su ih progonili. Historija pamti samo ona mjesta koja su bila utočište prognanima. Ona mjesta u koja se bježalo su pobjeđivala. Njima je pripadala  budućnost. Ona su nosila baklju civilizacijskog napretka. Ni danas nije drugačije. Zato se nadam da će duh otvorenosti i solidarnosti nadvladati u Evropi i svijetu - kaže Reis. 

Prisjetio se i svoje nedavne posjete Vašingtonu, gdje je, zajedno sa predstavnicima vjerskih zajednica širom svijeta, učestvovao na Konferenciji o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu.

- Na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država gospodina Majka Pompea (Mike), učestvovao sam na konferenciji na kojoj smo razgovarali o mehanizmima zaštite vjerskih sloboda u svijetu, posebno manjinskih zajednica i zajednica koje su bile izložene masovnim zločinima i zločinu genocida. Bilo je potresno slušati kazivanja o stradanju muslimana u Mijanmaru, jezida i kršćana u Iraku i drugim dijelovima svijeta. Podsjetilo me je to na stradanje naših ljudi u Bosni i Hercegovini - kazao je Reis Kavazović, te dodao:

''Zagovaranje ekskluzivnih prostora samo za jednu etničku ili vjersku skupinu neminovno vodi ka sukobima i nasilju nad manjinskim identitetima. U početku je to diskriminacija, a na kraju nisu nemogući ni scenariji tzv. etničkog čišćenja', gdje se oni koji su drugačiji pokušavaju i fizički ukloniti. Mi u Bosni i Hercegovini to najbolje znamo.''

Reisu-l-ulema Kavazović se osvrnuo i na ovogodišnju predizbornu kampanju, kazavši da nije mogao ni slutiti koliko će daleko otići neki političari.

- Očekivali smo da će ovogodišnja predizborna kampanja donijeti nove napetosti u našem društvu i da ćemo ponovo čuti zaoštrenu retoriku, ali nismo mogli ni slutiti koliko će daleko otići neki političari, čija imena i ne želim spominjati. Ono što smo čuli, od otvorenog vrijeđanja vjerskih, ljudskih i svih drugih vrijednosti, čisti je šovinizam koji graniči sa fašizmom. Ni mrtvi nisu bili pošteđeni.

On ističe da jednako boli i šutnja onih od kojih se očekivalo da osude takve ispade, i koji su pozvani da reagiraju.

- Kao društvo, ali i kao ljude, postepeno nas navikavaju na zlo. Korak po korak, normaliziraju fašističke ispade, prepakovane u ruho političkih stavova i navodne borbe za vlastiti kolektivitet. Politike koje ne služe svim svim ljudima, svim građanima, podjednako, po svojoj prirodi, idu tankom granicom između ljubavi prema vlastitom narodu i mržnje prema onima koji to nisu. Ni fašisti s početka prošlog stoljeća nisu tvrdili da čine išta loše osim da se bore za svoje nacije i njihovo blagostanje - kaže Reis Kavazović.

- Predstavnici vjerskih zajednica su smogli snage da se zajedno poklonimo svim žrtvama. Mi insistiramo na istini, ne kako bismo živjeli u prošlosti, nego kako bismo iz nje izvukli pouku. Ako zaboravimo žrtve, ponovo ih ubijamo. Laž je sjeme novog zločina. Oni koji negiraju zločine, izjednačavaju žrtvu i njegovog dželata. Oni svjesno veličaju zločin, kako bi zatvorili vrata pomirenja. Mi to trebamo prozreti - ističe on.

Kavazović se za kraj osvrnuo i na prisutnost politikanstva i manipulacije na ovim prostorima.

- Mi u Islamskoj zajednici razočarani smo nepotpisivanjem ugovora između države i naše zajednice. Opravdanja za to nema i ne može biti. Predsjedništvo u ovom sazivu nije učinilo ono što smo mi kao najbrojnija vjerska zajednica u ovoj zemlji očekivali, zbog opstrukcija. Međutim, i mi smo iz ovoga naučili da ubuduće ne pristajemo ni na kakve ustupke. Mislili smo da se fer ponašanjem prema drugima može zadobiti povjerenje i razumijevanje.

Reis je zahvalio svima na dolasku te je svim prisutnima poželio da im svi blagdani budu puni radosti, te kazao da su njegove misli i dove s našim hadžijama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.