REAKCIJE

Društvo novinara BiH osuđuje napad na ekipu BHRT-a u Konjicu

Traže elementarne uvjete za rad

Arhiv

Fena

22.8.2018

Društvo novinara Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje posljednji napad na ekipu BHRT-a u Konjicu. 

U ponedjeljak navečer grupa od desetak maskiranih osoba napala je u Konjicu ekipu BHRT-a, koja se vraćala s utakmice Široki Brijeg - Sloboda, pri čemu je povrijeđen vozač, a na vozilu pričinjena materijalna šteta.

- Ono što u ovom trenutku očekujemo je da nadležne policijske i pravosudne institucije brzo otkriju i primjereno kazne počinioce, odnosno da počnu raditi svoj posao kada su u pitanju mediji - saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Društvo novinara sa zabrinutošću konstatira kako je proteklih mjeseci ne samo povećan broj napada na predstavnike medija već posebno zabrinjava njihova brutalnost, fizičko obračuvanje s medijskim radnicima i pozivi na linč neistomišljenika u medijima, posebno putem društvenih mreža.

Iz ovog društva apeliraju na sve relevantne institucije da omoguće nesmetan rad medijima i osiguraju elementarne uvjete za njihov rad.

Sloboda medija je jedan od temelja slobodnog društva i onemogućavanje slobodnog rada medijima samo udaljava cijelu zemlju od približavanja evropskim vrijednostima, poručili su iz Društva novinara BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.