SAOPĆENJE

Vijeće za štampu u BiH osuđuje prijetnje upućene novinarki Gloriji Lujanović

Ohrabruju kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji

Fena

22.8.2018

Upravni odbor Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, sa zabrinutošću konstatira da se trend napada na novinare s ciljem njihovog ušutkivanja, nastavlja.

- Vijeće najoštrije osuđuje prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala "dnevnik.ba" Gloriji Lujanović, povodom njenog izvještavanja o kampovima i zločinima mudžahedina u Središnjoj Bosni tokom rata u BiH devedesetih, nazivajući je "ustaškom kurvom" i pozivajući da joj neko "usta razvali" - saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

Štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije poziva MUP i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona da učine sve kako bi osoba koja je uputila brutalne prijetnje novinarki Gloriji Lujanović bila privedena i procesuirana.

Također, Vijeće za štampu i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

- Pokušajem zastrašivanja mlade novinarke Glorije Lujanović nastoji se zaustaviti njeno profesionalno djelovanje. Profesionalna je obaveza novinara da izvještavaju građane o svemu što je u javnom interesu i niko ne smije nikakvim, a pogotovu ne metodama prijetnji i zastrašivanja sprečavati i ucjenjivati novinare da to čine. Ako je neko nezadovoljan novinarskim izvještavanjem, smatra ga pogrešnim ili netačnim, postoje legitimne metode reagiranja, koje su svim građanima i institucijama na raspolaganju – navode iz Vijeća.

Dodaju da su slanje demantija, ispravki pogrešnih navoda, novih informacija i činjenica Vijeću za štampu i online medije ili Regulatornoj agenciji za komunikacije, legitimni načini reagiranja. Za slučajeve klevete otvorena je mogućnost podizanja tužbe za klevetu prema Zakonu o zaštiti od klevete. Prijetnje, huškačka retorika i zastrašivanje su krivična djela i za svaku su osudu.

U saopćenju se navodi da je internetski prostor u BiH slobodan i otvoren za slobodno izražavanje, razmjenjivanje kritičkog mišljenja i upućivanja konstruktivne kritike, i kao takav treba biti zaštićen. Zloupotreba slobode izražavanja radi širenja mržnje, upućivanja prijetnji i zastrašivanja, kao u ovome slučaju, krivična su djela i tretiraju se prema bh. krivičnim zakonima.

- Osobe koje pod nadimcima postavljaju ovakve kriminalne sadržaje trebaju znati da nisu nevidljive i da se njihov identitet lako može otkrit, te da mogu biti procesuirani u skladu s odredbama krivičnih zakona u BiH – navodi se u saopćenju Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.