REAGIRANJE Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH

Semiha Borovac: Ne smijemo dozvoliti da se huliganskim metodama guši sloboda izražavanja

Najoštrije osudila sve učestalije napade na novinare

Fena
22.08.2018 13:46

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac najoštrije je osudila sve učestalije napade na novinare i medijske ekipe, među kojima je i posljednji vandalski čin napada na ekipu BHRT-a u Konjicu.

Borovac je naglasila kako je napad na novinare nedopustiv u demokratskom društvu te da ima poguban utjecaj ne samo na rad medijskih profesionaalca i slobodu izražavanja nego i na opću percepciju sigurnosti građana BiH.

- Ne smijemo dozvoliti da se huliganskim metodama guši sloboda izražavanja, koja predstavlja jedno od temeljnih ljudskih prava, jer na taj način se guše evropski i demokratski procesi u našoj zemlji od kojih ovisi svjetlija budućnost svih nas. Svi građani, bez obzira na njihovu pripadnost ili profesiju kojom se bave, trebaju uživati sigurnost i zaštitu te u tom svjetlu očekujem adekvatnu reakciju nadležnih organa s ciljem otkrivanja i procesuiranja napadača na ekipu BHRT-a - navela je ministrica Semiha Borovac u javnom reagiranju.

Dodala je kako su pravovremeno procesuiranje i odgovarajuća kazna za napade na medijske profesionalce jedini efikasan odgovor društva i jasna poruka da se barbarske metode obračuna s neistomišljenicima neće tolerirati.

Ministrica Borovac je ovom prilikom podsjetila i na njen raniji stav i inicijativu da se napad na novinare u krivičnom zakonodavstvu definira kao posebno krivično djelo napada na službenu osobu. Sve učestaliji napadi na medijske profesionalce samo potvrđuju neophodnost ove mjere, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

NA VRH