REAKCIJA Jučer u javnosti iznio izmišljotine

Ambasada SAD u BiH i USAID: Dodik izmišlja za potrebe vlastite predizborne kampanje

USAID je u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma s Vijećem ministara BiH

Avaz.ba
22.08.2018 17:05

Foto: Arhiv

Povodom jučerašnjih izjava predsjednika RS Milorada Dodika, prema kojima ministarstvo vanjskih poslova SAD i USAID podrivaju manji bh. entitet, jer ''finansiraju projekte raznih nevladinih organizacija da pišu negativno o RS'', zajedničkom reakcijom oglasili su se Američka ambasada u Sarajevu i USAID.

Reakciju prenosimo u cijelosti: 

Izmišljotine koje je Milorad Dodik jučer iznio u javnost su jednostavno neistinite. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini. Prema procjenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH. Detaljne informacije o našim programima su potpuno transparentne i dostupne na sljedećim linkovima: www.usaid.gov/bosnia i ba.usembassy.gov

Kako bi se osigurala transparentnost te partnerski odnos s vladama u Bosni i Hercegovini, USAID je u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma s Vijećem ministara BiH u svrhu definiranja programa za borbu protiv korupcije. Ovo je tek prvi korak. O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara s bh. vlastima. 

Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti. Kao i uvijek, vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju s domaćim vlastima te u skladu s domaćim zakonima. 

Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekretninama i drugoj imovini u njegovom posjedu.  

Tekući programi vlade SAD usmjereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, poticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije. Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen s predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te s građanima širom Bosne i Hercegovine. Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski.

NA VRH