TUŽILAŠTVO BIH

Sutra počinje suđenje Radomiru Šušnjaru za ratne zločine počinjene na području Višegrada

Optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine

Arhiv

BIRN

23.8.2018

Suđenje Radomiru Šušnjaru, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada, pred Sudom BiH počet će sutra.

Suđenje Šušnjaru je trebalo početi 16. avgusta ove godine, ali je, kako je to saopćeno iz Suda BiH, odgođeno zbog bolesti jednog od članova Sudskog vijeća.

Šušnjar je optužen za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Optužen je da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a optuženi i drugi pripadnici VRS i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

On je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.

Šušnjaru je dodijeljen novi branilac po službenoj dužnosti, advokat Dejan Bogdanović iz Bijeljine, kome nisu poznati razlozi zbog kojih je početak suđenja odgođen.

- Meni je na dva dana ranije stigla obavijest od sutkinje Enide Hadžiomerović, koja je predsjednica Vijeća, u kojoj je rečeno da se ročište odgađa, a da ću o novom biti naknadno obaviješten - kazao je Bogdanović.

Advokat Slaviša Prodanović, prethodni branilac Šušnjara, u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao je da je zbog loše komunikacije s optuženim i njegovom porodicom otkazao saradnju.

- Nisam mogao uspostaviti komunikaciju s njim i porodicom, jer je to veoma ozbiljan predmet, a oni to vrlo neozbiljno shvataju, i ja sam im otkazao punomoć - istaknuo je Prodanović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.