BIH

Kriminalistička obrada u FUP-u: Fišo, Himzanija, Gušić, Nezirić i Junuzović pozvani na saslušanje

E.Sk

23.8.2018

Postupajući prema nalogu Tužilaštva TK, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) pozvali su na saslušanje, a potom i na kriminalističku obradu, Muju Fišu, ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Harisa Gušića, privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzaniju, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića, advokata i edukatora za javne nabavke, te Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme "Junuzović - kopex" Lukavac. Također, istraga je otvorena i protiv pravnog lica "Junuzović - kopex" Lukavac. 

- Tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv pet osoba i jednog pravnog lica, a vezana je za izbjegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin od odgovornih osoba u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću GRAS Sarajevo od firme privrednog društva "Junuzović - kopex" Lukavac tokom 2017. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi prodavcu od više stotina hiljada maraka, pri čemu su korištena budžetska sredstava Kantona Sarajevo, a iz kojih je i ostvarena ova korist. Također, istraga se vezuje i za pokušaj da se na isti način i s istim ciljem pribavljanja takve koristi provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u, od iste firme i prema sličnoj matrici poslovanja - navode u Tužilaštvu TK.

Postoje osnovi sumnje da je Fišo, kao ministar saobraćaja u Vladi KS, udružio grupu ljudi, u kojoj su bili i spomenuti kao članovi, te su prema prethodnom dogovoru, suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima KJKP GRAS Sarajevo, u postupku nabavke autobusa zloupotrijebili svoja službena ovlaštenja ili u slučaju određenih članova grupe svojim djelovanjem doprinijeli da se zloupotrijebe službena ovlaštenja, a kako bi se pribavila imovinska koristi firmi "Junuzović - kopex".

- Navedeno je da je, udruženim djelovanjem osumnjičenih, ovoj firmi pribavljena imovinska korist u većem iznosu, kao razlika između prodajne vrijednosti i nabavne cijene vozila te da su pokušali prodajom i kupovinom minibus vozila ovoj firmi pribaviti također imovinsku korist u većem iznosu. Oni su osumnjičeni da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u stjecaju s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja, dok je pravno lice "Junuzović - kopex" Lukavac osumnjičeno za zloupotrebu položaja i ovlaštenja - navode u Tužilaštvu TK.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.