NEVOLJE

S gangrenom noge ide od vrata do vrata i čeka pomoć ljekara

Džemail Krašić: Nikad se nisam požalio

Al. BAJRAMOVIĆ

24.8.2018

Goraždanin Džemail Krašić dvaput je ranjen u ratu, a danas je demobilisani borac, kojeg ustanove države koju je branio i za koju je dao zdravlje, šetaju sa jedne na drugu adresu.  

S gangrenom noge i potrebnom dokumentacijom, iz Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam u Sarajevu dva puta je vraćen u Goražde.

Odbio naknadu

Cijeli život bavio se građevinskim radovima. Nikad se za pomoć nije obratio nijednoj instituciji, odbio je i naknadu od 150 KM, koliko se svojevremeno isplaćivalo demobilisanim borcima, jer je želio živjeti samo od svog rada. Zbog svega što danas proživljava, u suzama nam priča, 1992. godine ovakvu državu ne bi branio.

- Moje je bilo da radim i donesem kući. Bolesnu suprugu 30 godina liječim i nikad se nisam požalio. Ali, kad sam došao u ovu situaciju, sve mi se zgadilo. Svaka minuta je bitna, a ovako se prema meni odnose - kaže Džemail.

Prve simptome oboljenja krvnih sudova osjetio je prije pola godina. Stanje se pogoršalo u posljednja dva mjeseca, kad mu je dijagnosticirana i gangrena te je upućen na bolničko liječenje, tokom kojeg treba ugraditi bajpas i amputirati dio zahvaćenog tkiva. Prvi put je vraćen u Goražde, jer je u jednom od dokumenata bio naveden nepotpun naziv Klinike, a drugi put ga nije imao ko primiti, jer je na klinici radio samo dežurni ljekar.


Nermin Krašić: Za što se otac borio

- Mogli su me ostaviti, a moj sin bi novi papir donio sutradan, ali su me s ovakvim patnjama vratili nazad. Dežurna doktorica napisala nam je sve što je potrebno i mi smo drugi put došli s novom dokumentacijom. Tamo kao da je pas došao. Sestra nas upućuje u DIP. Onih 150 metara za mene je 15 kilometara. U DIP-u žena na šalteru pita što smo došli sad, što nismo kad prođe Bajram. Ponovo nas vrate na Kliniku i dežurni ljekar me nije ni pogledao - govori nam Džemail.

Čeka prijem  

Svjestan da gangrena napreduje i da će bez operacije ostati bez noge, dobio je novu dokumentaciju i čeka prijem u bolnicu u Tuzli.

Ovo je privatna, SDA država

Džemailov sin Nermin nema riječi da opiše sve što se dešava njegovom ocu.

- Zašto se otac borio, zašto je istruh'o u ratu!? Čim ovo završim s njim, napustit ću ovu državu, jer šta ako se meni sutra tako dogodi? U ovakvoj državi porodicu ne mogu zasnivati. Ovo je privatna, SDA država – kaže Džemailov sin Nermin Krašić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.