BIH

Dodik o zabrani ulaska Prilepinu u BiH: Ovo je dio antiruske histerije koja dolazi sa Zapada

Srna

23.8.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je naredba OSA-e o zabrani ulaska piscu Zaharu Prilepinu, ruskom državljaninu, na teritorij BiH iz, kako je navedeno, sigurnosnih razloga, sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske.

– Zahtijevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po sigurnost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta? Zabranu ulaska ruskom piscu na teritorij BiH vidimo kao učešće sigurnosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu – istakao je predsjednik RS u izjavi za Srnu.

“Večernje novosti” nedavno su objavile da će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prilikom posjete Sarajevu, najvjerovatnije, tražiti dodatna objašnjenja o za sada tajnoj listi nepoželjnih građana Rusije, kojima je odnedavno zabranjen ulazak u BiH, a koju je, prema nezvaničnim informacijama, potpisao ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić. 

 Izvori “Večernjih novosti” tvrde da je Mektić ruskom ambasadoru u Sarajevu Petru Ivancovu priznao da je odobrio listu, ali je odbio da mu je da na uvid, uz navodno objašnjenje da je spisak napravljen nakon istrage, koju je, kako se priča, provela Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Mektić je na konferenciji za novinare 17. avgusta u Banjoj Luci tvrdio da nema nikakve liste, ali da, kako je rekao, postoji registar određenog broja stranaca koji imaju mjeru zabrane ulaska u zemlju.

 – Mi imamo osobe, imamo registar određenog broja stranaca koji ima određenu zabranu da uđe u BiH. Stranac koji ilegalno boravi u BiH i mi ga deportiramo uz rješenje deportacije mi mu donosimo zabranu od jedne do pet godina. Određen broj stranaca koji su ostali poslije rata, koji su bili mudžahedini ili koji su radikalizirani, takve osobe smo proglasili kao prijetnje po nacionalnu sigurnost BiH i donijeli im zabranu. Crne liste mi ne pravimo, a nismo ni u stanju da napravimo listu, ali nećemo mi ni morati da polažemo račune. Ja barem neću nikom polagati račune - rekao je tada Mektić.

Podsjećamo, prema medijskim izvještajima iz prošle godine, Prilepin, koji je poznat po podršci proruskih separatista na istoku Ukrajine, i sam je formirao bataljon u Donjecku, a o čemu postoje i snimci.

Ruski pisac Zahar Prilepin ocijenio je kao presedan zabranu ulaska u BiH zbog toga što, kako mu je objašnjeno, predstavlja prijetnju za sigurnost zemlje, te istakao da očekuje reagiranje i medija i Ambasade Rusije na ovaj incident.

– Za mene je to čudno jer, iako u posljednje vrijeme nisam mnogo išao u inozemstvo, ove i prošle godine bio sam u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj i nigdje nisam imao nikakve probleme. Ovo je za mene presedan da mi jedna zemlja u Evropi uskraćuje ulazak – naveo je ruski pisac.

Prilepin je rekao za “Sputnjik” da mu je predočen papir na kome piše da mu je 26. marta zabranjen ulazak u BiH, kao “čovjeku koji predstavlja prijetnju za sigurnost i međunarodne odnose te zemlje”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.