SAOPĆENJE

GIKIL: Iz medija saznali da je doneseno Rješenje o obustavi rada

Nakon što steknu uvid u potpuni sadržaj Rješenja moći će i da odgovore u smislu dozvoljenih daljih koraka

Pogoni GIKIL-a ( Arhiv)

Fena

23.8.2018

Nakon što su saznali da je Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela Rješenje o obustavi rada GIKIL-a, iz te kompanije su saopćili da su, u vrijeme kada se svim mogućim naporima poduzimaju koraci kojima bi obezbijedili stabilnost kompanije, uz obezbjeđenje sigurnosti i rada njihovih fabrika na prihvatljiv način po pitanju zaštite okoliša, putem sredstava informiranja saznali da je Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac izdato pomenuto Rješenje. 

- Iako do momenta pisanja ovog saopćenja, zvaničnim putem, nismo zaprimili nikakav dokument ove vrste, iznenađeni smo što smo o istom saznali iz medija, i to u momentu održavanja sastanka s ministrima i premijerom Tuzlanskog kantona, a na kojem se raspravljalo o ključnim projektima s ciljem postizanja sigurnog i okolinski prihvatljivog rada naše kompanije – navode iz GIKIL-a. 

Generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly je kazao da, nakon što zaprime Rješenje i steknu uvid u njegov potpuni sadržaj, će moći i da odgovore u smislu dozvoljenih daljih koraka.

- Jako nam je žao što se sve ovo dešava u vrijeme kada su mnogi pozitivni pomaci napravljeni, jer je kompanija nakon dugo vremena, izašla iz teške situacije uslovljene nezahvalnim tržišnim promjenama, ali i nakon što su postignuti višegodišnji ugovori sa kupcima koji dodatno znače stabilnost i mogućnost novih ulaganja - kazao je Ganguly. 

U saopćenju se navodi da, uz prepoznatost značaja kompanije za ekonomiju Bosne i Hercegovine u cjelini, koju je kantonalni premijer prenio građanima tokom današnjih izjava za medije, i sami žele podsjetiti da je GIKIL, na osnovu rezultata postignutih u posljednjih godinu dana, najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, da je GIKIL četvrti najveći izvoznik u BiH te da kao takav čini više od jedan posto BDP-a zemlje.

- Sve ovo služi nam kao ubjeđenje da ćemo svi zajedno, koordiniranim naporima i snagama, učiniti sve što možemo kako bismo poboljšali ekološku sliku naše zajednice, te sačuvali kontinuitet proizvodnje i na hiljade radnih mjesta. Napominjemo i da smo ranije, povodom ovih pitanja, kao i po pitanju apliciranja za izdavanje nove okolinske dozvole, za utorak, 28. avgust, u sjedištu Ministarstva za okoliš i turizam FBiH zakazali novi sastanak, te da ćemo iskoristiti priliku i za pronalaženje načina za prevazilaženje novonastale situacije – navodi se u saopćenju GIKIL-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.