BIH

Britanski vojnici doputovali u Sarajevo zbog vježbe 'Brzi odgovor 2018'

Avaz.ba

23.8.2018

Vojni kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji će učestvovati u EUFOR-ovoj vježbi "Brzi odgovor 2018." stigao je u Sarajevo.

Vježbom "Brzi odgovor 2018" uvježbavat će se sposobnost EUFOR-a da pozove svoje pričuvne snage kao pojačanje i za pružanje potpore domaćim vlastima, organima za provedbu zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog ozračja, saopćeno je iz EUFOR-a.

U toj međunarodnoj vježbi sudjeluju Višenacionalna bojna EUFOR-a, elementi pričuvnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktička pričuvna bojna iz sastava NATO snaga na Kosovu, koja dolazi s Kosova da bi podržala tu vježbu. Vježba će se održati na teritoriji Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta u jednakoj mjeri.

Te Pričuvne snage će također iskoristiti prigodu kako bi nakon vježbe sudjelovale u aktivnostima kombinirane obuke s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Vojnici koji danas stižu su iz Satnije C (Čarli) 3. bojne Padobranskog pukovnije, poznatiji po imenu “The Paras” /padobranci/.

Ovih dana njihova oprema stiže na Međunarodni aerodrom Sarajevo zrakoplovom “Antonov 124”, jednim od najvećih transportnih zrakoplova na svijetu. On doprema veći broj vozila Land Rover, nekoliko velikih kamiona i ostalu opremu koja će ovim vojnicima biti potrebita tijekom vježbe.

- EUFOR je veoma zahvalan svojim prijateljima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na ovoj suradnji s obzirom da primaju ovaj zrakoplov u ovom periodu u kojem imaju mnogo posla. Njihov profesionalizam i posvećenost značajan su doprinos uspjehu ove vježbe - saopćeno je iz EUFOR-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.