ZAHTJEVI

Hočko: Pokušali smo izbjeći štrajk, odugovlačili, ali ništa nismo postigli

Zbog diskriminatornog odnosa prema ljekarima

Predsjednik Sindikata Izet Hočko

Piše: J. B.

24.8.2018

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo najavio je štrajk za 5. septembar. Iz Sindikata su rekli da su razlozi za štrajk nepoštivanje i nerealizacija člana 67. Kolektivnog ugovora potpisanog 8. novembra prošle godine, koji je vezan za povećanje koeficijenata.

Kako nam je kazao predsjednik Sindikata Izet Hočko, oni traže ispunjenje samo jednog člana Kolektivnog ugovora, gdje je tačno definirano šta su prava i obaveze obje strane.

- U skladu s članom Kolektivnog ugovora, mi smo ispunili svoje obaveze, dok druga Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo ne poštuju dogovor niti se oglašavaju. Upravo zbog ovoga smo prinuđeni na generalni štrajk. Pokušali smo izbjeći štrajk, odugovlačili, ali ništa nismo postigli - kazao nam je Hočko. 

Osim toga, kako je dodao, za sada nisu ni počeli pregovori.

- U ugovoru je naznačeno kvartalno povećanje koeficijenta za plus 0,7 za sve doktore u Kantonu, ali mi se nismo pomakli od nule - istakao je.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić također je kazao da bi mogli organizirati štrajk zbog diskriminatornog odnosa prema ljekarima.


- Prema neusklađenosti koeficijenta vidite jasno da je to omalovažavanje radnika u zdravstvu KS. Koristili smo sve metode sindikalnog djelovanja, kao što su pregovori, tužbe, međutim, ništa nije urodilo plodom. Na kraju smo posegnuli za trećom opcijom, koja se zove štrajk. Sve smo proveli po zakonu - kazao nam je Selimić.

Dodaje i da Vlada na vrlo ružan način pokušava blokirati radnička prava.

- Mi ćemo se boriti za svoje, pa ćemo vidjeti na šta će to na kraju izaći - zaključuje Selimić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.