REAKCIJE

Ademaj: Podržavam zahtjeve zdravstvenih radnika, ali ne i štrajk jer još nisu iscrpili zakonske mogućnosti

Čini mi se da je sve pomalo tendenciozno adresirano na Ministarstvo zdravstva, a ključna adresa je Zavod zdravstvenog osiguranja, kaže naša sagovornica

Arhiv

O. KAVAZOVIĆ

24.8.2018

Nemamo zvaničnu obavijest o štrajku, za njegovu najavu i sami smo saznali iz medija, kaže za Avaz.ba ministrica zdravstva Sarajevskog kantona Zilha Ademaj povodom najavljenog štrajka Sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Imali smo pregovore, još nisu završene sve zakonske aktivnosti i mogućnosti za neki dogovor. Vlada je imenovala mirovno vijeće na koje nije bio upućen zvaničan zahtjev od ovog sindikata za proces mirenja, a nakon toga se može zakazati štrajk, tako da me pomalo čudi zašto su najavili štrajk, a nisu iscrpili sve zakonske mogućnosti da se sporazumno dogovara - pojašnjava ministrica Ademaj.

Pa o čemu se tu, prema Vašem mišljenju, radi? 

Nekako mi se čini da je ovo pomalo tendenciozno sve adresirano na Ministarstvo zdravstva iako smo mi tek jedan od sudionika u čitavom procesu dogovora i pregovora. Naime, ključna adresa je u ovome Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO), jer ZZO osigurava plaće i sredstva za funkcioniranje zdravstvenih ustanova. A zapravo se ja mogu vidjeti u medijima kao prozvana osoba zbog ovog njihovog problema. 

Kakav je Vaš stav spram izrečenih zahtjeva?  

- Generalno, ja podržavam zahtjeve sindikata radnika u zdravstvu i mislim da se u vezi s njihovim zahtjevima možemo dogovoriti. Što se tiče Sindikata doktora medicine i stomatologije, oni se pozivaju na postojeći kolektivni ugovor, te provođenje odredbi tog kolektivnog ugovora i ja ću učiniti sve da se odredbe iz tog kolektivnog ugovora ispoštuju. Prema tome, ne vidim nikakav razlog za najavu štrajka niti vidim da će taj štrajk nešto dobro donijeti. Mislim da ovdje ima malo i predizborne kampanje, malo promocije i vidim da samo postoji adresiranje na Ministarstvo zdravstva. 

Koji su Vaši daljnji koraci?

- Opet ćemo morati imati nekakve pregovore. Ja neću i ne želim vjerovati da neko želi štrajkovati, sve ovo što je urađeno na povećanju plaća je završeno. Sa sigurnošću mogu reći da je u ove dvije godine, odnosno u prošloj godini plaća svim zdravstvenim radnicima i ljekarima povećana za više nego u prethodnih 20 godina. S mojom željom da se ona i dalje povećava, s tim da se drži kvalitet zdravstvene usluge i da građani imaju kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu i uslugu. Ipak, smatram da se sva sredstva u zdravstvu ne mogu usmjeriti na povećanje plaća ljekara. Stoga i ponavljam, pomalo je tendenciozno sada najaviti štrajk za septembar, pred izbore. 

Ako se zaista radi o političkoj pozadini, koga vidite kao njenog kreatora? 

- Ne znam da li iza toga stoje neke politike, ne ulazim u to, ja se strogo profesionalno odnosim i prema sindikatima i prema cjelokupnom poslu u zdravstvu, tako da se ne mogu oteti utisku da tu ima malo i politike. Iako stojim pri tome da se sve što je dogovoreno i provodilo i da će se provoditi i dalje i da podržavam njihove zahtjeve za povećanje plaća u granicama mogućeg i raspoloživim sredstvima. 

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić kaže da Vlada nema obzira prema radnicima u zdravstvu te da su koeficijenti različiti od onih koji su dogovoreni pri potpisivanju posljednjeg kolektivnog ugovora...

- Taj kolektivni ugovor koji je potpisan sa Sindikatom radnika u zdravstvu je u cijelosti ispoštovan i tu ništa nije urađeno od Ministarstva ili Vlade, a da je im je uskraćeno neko pravo. Tu se pojavio problem kada je nakon tog ugovora zaključen ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, po kojem je doktorima značajno povećana plaća. Onda se oglasio i ovaj prvi sindikat jer je stvorena velika razlika između ljekara i svih ostalih zaposlenih u zdravstvu. 

Oni su ponovo pokrenuli zahtjev za pregovore i mi smo učestvovali u njima. Njihov zahtjev je bio povećanje koeficijenata linearno svima za 0,3, tako da bi to povećanje nekome u neto plaći iznosilo 8 posto, nekome 30, nekome 15 posto. U tom procesu je iznesen zahtjev za povećanjem od 0,25, što nije prihvaćeno. Opet ponavljam da cijenim opravdanim njihov zahtjev da se na toj liniji s njima može razgovarati, s obzirom na to da kolektivni ugovori istječu u novembru, a da su uključeni na godinu. Onda možda da se s tim novim pregovorima i zaključenjem novog kolektivnog ugovora ide na izradu platnih razreda jer je sad vrlo mali broj kategorija tih radnih mjesta, a u zdravstvu je velik broj radnih mjesta, više od 100 sistematiziranih mjesta različitih vrsta svrstanih u 13 kategorija. 

Sada cijenim nužnim da se naprave platni razredi, da se napravi neka ravnopravnija podjela koeficijenata u pojedinim radnim mjestima i u pojedinim kategorijama zaposlenika. Na tome ovi sindikati rade i ja sam potpuno saglasna s tim da se ti zahtjevi mogu ispoštovati, samo treba dobre volje te ne vidim razlog za najavu štrajka preko medija, a da nisu iscrpljene sve zakonske mogućnosti - zaključila je u razgovoru za Avaz.ba ministrica Zilha Ademaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.