SAOPĆENJE Uputit će dopis Federalnom ministarstvu okoliša i turizma

GIKIL ne odustaje od rada, tvrde da će se boriti za očuvanje radnih mjesta

Daju podršku svim mjerama i radnjama koje poduzimaju organi za provođenje zakona u BiH

Avaz.ba

Foto: GIKIL


Sindikalna organizacija Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) izrazila je spremnost da se, uz podršku uposlenih u kompaniji, bori za kontinuiran i siguran rad uposlenih, a u isto vrijeme i za zdraviju radnu sredinu koja jeste potreba radnika i građana općine Lukavac. 

Sindikalna organizacija GIKIL-a danas je održala vanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da se ne može ignorirati činjenica da građani općine Lukavac i šire imaju pravo zahtijevati primjenu zakonskih propisa koji će osigurati zdraviju i kvalitetniju radnu i životnu sredinu, ali da će se "znati boriti za očuvanje svakog radnog mjesta".

Rukovodstvo Sindikalne organizacije GIKIL-a, kako je zaključeno, daje podršku svim mjerama i radnjama koje poduzimaju organi za provođenje zakona u BiH i traži hitno procesuiranje odgovornih s ciljem utvrđivanja odgovornosti za aktuelno stanje u GIKIL-u.

Sindikat od Uprave kompanije zahtijeva da, u skladu s pravima i obavezama koje ima po važećim zakonskim propisima, odmah poduzme mjere koje će osigurati mogućnost kontinuiranog proizvodnog procesa. 

Također, od Uprave GIKIL-a su zatražili da najkasnije do 5. septembra rukovodstvu Sindikalne organizacije u pismenoj formi predstavi obavezujući kratkoročni i dugoročni plan investiranja u modernizaciju proizvodnih pogona koja će osigurati pozitivan utjecaj na životnu sredinu.

Na vanrednoj sjednici Sindikalne organizacije GIKIL-a je zaključeno i da se uputi dopis Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u kome će se zatražiti sastanak s resornom ministricom, a na kome bi se analizirala aktuelna situacija u GIKIL-u, saopćeno je iz Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Više o:

GIKIL Lukavac
NA VRH

Podijeli članak na