APSURDNO

Dodik odlikovao osobu kojoj je zabranjen ulazak u BiH

Dodik je danas odlikovao i „Vukove sa Vučjaka“ Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske I reda

Milorad Dodik

S. N.

24.8.2018

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik odlikovao je kontroverznog ruskog pisca Zahara Prilepina Ordenom Njegoša I reda, saopćeno je iz njegovog kabineta. 

Prilepinu su jučer vlasti Bosne i Hercegovine zabranile ulazak u BiH jer predstavlja sigurnosnu prijetnju. 

Dodik ga je odlikovao "za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske".

Prethodno je osudio odluku vlasti BiH o zabrani ulaska Prilepinu, nazvavši to "antiruskom histerijom koju potpiruje Zapad". 

Sam Prilepin je prije toga ocijenio da je zabrana vjerovatno rezultirana njegovim odlaskom u Ukrajinu, gdje se borio na strani pobunjenika protiv vlade u Kijevu.

Dodik je danas odlikovao i „Vukove sa Vučjaka“ Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske I reda.

"Vukovi" su odlikovani za "izuzetne junačke podvige u oružanim borbama koje predstavljaju naročit primjer junaštva i služe kao uzor svim budućim generacijama kako se bori za slobodu Republike Srpske".

Ova formacija bila je predmet ispitivanja i na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu i tretirana je kao paravojna formacija. 

Iako se zvanično navodi da je njen osnivač Veljko Mijaković podlegao od posljedica ranjavanja 1993. godine, rasprostranjene su tvrdnje da ga je likvidirao Željko Ražnatović Arkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.