ISTRAGE

U torbi ponijeli novac u Tuzlu i kupili autobuse!?

Piše: K. Ke. - E. Sk.

24.8.2018

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jučer su zbog slučaja GRAS priveli i saslušali Muju Fišu, ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, Harisa Gušića, privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzaniju, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića, advokata i edukatora za javne nabavke, i Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme “Junuzović-Kopex” iz Lukavca. 

Bez tendera

Akcija je provedena pod palicom Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Kako je saopćeno, oni su osumnjičeni da su, kao saučesnici, počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u stjecaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja, dok je Junuzović osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Iz Tužilaštva TK pojasnili su da je Fišo, kao ministar saobraćaja u Vladi KS, udružio ovu grupu ljudi te da su, prema prethodnom dogovoru, mimo interesa preduzeća GRAS, faktički namjestili tender kako bi korist od svega imala firma “Junuzović-Kopex”.

Radi se o prošlogodišnjoj nabavci 26 korištenih autobusa na plin, za koje nije ni bio raspisan javni tender. Iako su se odmah nakon vijesti o planu kupovine ovih vozila mogle čuti kritike na račun Vlade KS, do kupovine je ipak došlo. Iz Tužilaštva je saopćeno da je ovakvim potezom firma “Junuzović-Kopex” imala koristi od nekoliko stotina hiljada KM.

Tada su čelnici GRAS-a, zajedno sa ministrom Fišom, navodno u torbi odnijeli u Tuzlu veliku sumu novca i kupili autobuse. Novac je predat bez ikakvih provjera ili tenderskih procedura u ruke Junuzoviću.

Davao garancije

Zanimljivo je da se uz ovu istragu ranije povezivao i bivši premijer Vlade KS Elmedin Konaković. Njega su, prema nekim saznanjima, inspektori FUP-a već ispitivali, ali je ostalo nejasno da li u svojstvu svjedoka ili osumnjičenog. Navodno se Konaković na ispitivačkoj klupi u FUP-u našao zato što je, kao premijer, davao određene garancije za kupovinu autobusa. Je li i on obuhvaćen istragom, za sada nije poznato.

Osim Konakovića, istraga bi mogla obuhvatiti i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. On se tako nedavno pohvalio da je od iste kompanije kupio devet autobusa, vrijednih 200.000 KM. Osim što je cijela kupovina sumnjiva, dodatni problem predstavlja to što nijedan od ovih autobusa nije adekvatan za zeničke saobraćajnice, jer zbog dužine ne mogu stati na autobuske stanice niti se mogu kretati kružnim tokovima, kojih je u ovom gradu veliki broj.

  

Provjerava se i pokušaj nabavke minibusa 

Osim autobusa, pod istragom se našao i pokušaj kupovine 25 minibusa za GRAS. Cijeli posao trebao je biti obavljen na isti način i s istim ciljem pribavljanja koristi. Sve se trebalo odigrati po istoj matrici i od iste firme – “Junuzović-Kopex”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.