BIJELA KUĆA

Nakon što su objavljene nominacije, Nelsona očekuje saslušanje u Senatu

Karijerni je diplomat koji je do sada služio u devet diplomatskih misija u svijetu

S. NUMANOVIĆ

25.8.2018

Bijela kuća objavila je u četvrtak spisak osoba koje predsjednik Donald Tramp (Trump) namjerava nominirati za pozicije u administraciji. Erik Džordž Nelson (Eric George), porijeklom iz Teksasa, Trampov je izabranik za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ostaje do daljnjeg

Ne zna se kada će Nelson stupiti na dužnost u Sarajevu. Aktuelnoj ambasadorici SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) mandat je istekao polovinom januara ove godine. Kako saznajemo, ona bi trebala ostati na dužnosti ambasadora do daljnjeg.

Nedavno je u Ambasadu SAD u Sarajevu stigla nova zamjenica ambasadorice Elen Džermejn (Ellen Germain). Nelson, kako je navedeno u saopćenju Bijele kuće, karijerni je diplomat koji je do sada služio u devet diplomatskih misija u svijetu. U Stejt departmentu je od 1990. godine.

Faksimil objave Bijele kuće

Službovanje u BiH bila bi mu prva ambasadorska dužnost u dosadašnjoj karijeri. Na nju dolazi sa mjesta izvršnog sekretara i direktora Izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata kabineta ministra vanjskih poslova SAD Majka Pompea (Mike). Ovaj detalj u biografiji znači da je Nelson u direktnoj komunikaciji sa šefom američke diplomatije. Sljedeći korak koji se očekuje je da Bijela kuća ubrzo objavi da je Nelsona i formalno nominirala i poslala taj prijedlog na razmatranje Komitetu za vansjke odnose Senata SAD.

To tijelo odlučit će o tome je li Nelson najbolje rješenje za mjesto ambasadora SAD u BiH. Za očekivati je da će, sudeći prema njegovoj karijeri, senatski Komitet odobriti nominaciju. Nakon toga, u Senatu će se glasati te će Nelson, nakon svečanosti u Stejt departmentu, spakovati kofere i krenuti put Sarajeva. Kada će se to desiti, niko ne može predvidjeti.

Plan aktivnosti

Komitet za vanjske poslove, ako je suditi prema objavljenom kalendaru svojih aktivnosti, ne namjerava do kraja narednog mjeseca saslušavati nominirane ambasadore. Njihova prva naredna aktivnost zakazana je za 25. septembar, kad će se raspravljati o važnosti NATO-a. U četvrtak je ovo tijelo saslušalo četvoricu ambasadora. Pred senatorima se pojavio Dejvid Fišer (David T. Fischer). Njega je predsjednik Tramp nominirao 1. decembra prošle godine za ambasadora u Maroku. Na pitanja senatora odgovarao je potom i Erl Robert Miler (Earl Miller), kandidat za ambasadora SAD u Bangladešu. Tramp ga je nominirao 21. novembra prošle godine. 

Kandidat za američkog ambasadora u Uzbekistanu Danijel Rozernblum (Daniel Rosenblum) nije morao dugo čekati da ga pozove nadležni senatski Komitet. Nominiran je 28. juna ove godine i već je jučer saslušan. Kip Tom i Donald Jamamoto (Yamamoto), Trampovi izbori za ambasadore pri Ujedinjenim narodima i u Somaliji, čekali su još kraće. Nominirani su 11. jula ove godine i jučer su stali pred Komitet za vanjske poslove.

Poziv Senata čekaju Kosnet i Blanšard

Osim Nelsona, na datum saslušanja čekaju još dvojica ambasadora za države bivše Jugoslavije. Tramp je 5. jula ove godine za ambasadora na Kosovu nominirao Filipa Kosneta (Philip Kosnett), karijernog diplomatu koji trenutno u ambasadi SAD u Ankari radi kao otpravnik poslova. Prije njega, predsjednik SAD kandidirao je Lindu Blanšard (Lynda Blanchard) za ambasadoricu u Sloveniji.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.