REAKCIJE Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine

Nikšić: Nedopustivo je da Dom naroda ode na odmor kad treba razmatrati zakon o izbornim jedinicama

Pokazali su koliko im je stalo do ove države

Fena
25.08.2018 15:50

Foto: Arhiv

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) smatra nedopustivim da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH „ode na godišnji odmor“ u situaciji kada treba razmatrati zakon o izbornim jedinicama.

Istaknuo je to predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas u Sarajevu prije početka stranačkog skupa pod nazivom „Strateško planiranje SDP-a BiH“.

Kazao je kako se radi o jednom u nizu skupova na kojima se finaliziraju aktivnosti te stranke za kampanju uoči predstojećih općih izbora u BiH, uključujući predstavljanje SDP-ovog izbornog programa - Plana 10 i razgovor s kandidatima i rukovodstvima stranačkih organizacija te pripremu biračkih odbora i posmatrača.

Nikšić je mišljenja da treba učiniti sve da se aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini i snažna konfrontacija izbornog procesa relaksira putem aktivnosti koje su u ovom trenutku moguće.

- Smatram da je zaista nedopustivo da Dom naroda Federalnog parlamenta ''ode na godišnji odmor'' u situaciji kada treba razmatrati zakon o izbornim jedinicama - kazao je Nikšić u izjavi za medije, navodeći kako treba djelovati u kontekstu sprečavanja mogućeg pokušaja blokade formiranja vlasti nakon općih izbora 2018.

Podsjetio je u tom kontekstu "da je SDP BiH i ranije ukazivao SDA šta znači izbor gospodina Puzigaće u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH" (Drage Puzigaće, SNSD, zamjenika predsjedavajuće Doma naroda).

- Nažalost, oni su se i tada rukovodili uskim interesima i, ustvari, pokazali koliko im je stalo do države Bosne i Hercegovine, odnosno kako im je puno važnije da zadrže pozicije na kojima jesu - naveo je predsjednik SDP-a BiH.

Komentirajući novinarski upit o tome je li moguće aktuelnu situaciju razriješiti mjesec prije općih izbora, Nikšić je kazao da se u konkretnom slučaju radi o donošenju novog zakona kojim se rješava pitanje popune Doma naroda Federalnog parlamenta, odnosno izbornih jedinica, broja i raspodjele mandata, „a što je obaveza iz Izbornog zakona BiH i čime se rješavaju dijelovi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji gospodina Ljubića“ (Bože Ljubića, bivšeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH).

NA VRH