POSJETA HNK

Izetbegović i Džaferović su 2004. i 2008. godine Mostar svjesno prepustili HDZ-u

A. Durgut i M. Smajkić

Press centar SBB-a

25.8.2018

Predsjednik SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić danas je boravio u posjeti Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). 

U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru Radončić je večeras govorio na unutarstranačkoj tribini SBB-a, jasno precizirajući ko i kako je dijelio Mostar na dvoje, a Bosnu na troje, poručujući da SBB na to nikada neće pristati.

Neznanje ili dogovor

Radončić je, naime, podsjetio na to kako je SDA Mostar prepustila HDZ-u i kako su još 2004. godine tadašnji predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ-a Bariša Čolak potpisali sporazum SDA i HDZ-a koji je samo na papiru garantirao stabilnost i jednakost u Mostaru.

- Rahmetli Sulejman Tihić kao svoje izaslanike poslao je Izetbegovića i Džaferovića, koji su napravili dogovor s Barišom Čolakom, i sudbinu i Bošnjaka, ali i grada u cjelini, prepustili Čoviću i drugima. Danas mene optužuju za prijateljstvo s Čovićem, a oni su napravili najveću nepravdu ovom gradu i našem narodu. Neću da licitiram da li je u pitanju neznanje ili tajni dogovor o podjeli Mostara na dvoje – izjavio je Radončić.

Još gore, istakao je, SDA je svoju pobjedu poklonila HDZ-u.

- Prije imenovanja Ljube Bešlića, prethodio je sastanak u Gradskom odboru SDA. Iz Sarajeva su stigli izvršioci sporazuma Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, kako bi lokalnim SDA-ovcima sugerirali da na sjednici Gradskog vijeća glasaju za HDZ-ovog kandidata Bešlića. Radilo se o klasičnom „zavrtanju ruku“ iz stranačke centrale u Sarajevu. Izetbegović i Džaferović su došli i otvoreno zatražili podršku HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika. Za Bešlića je, vjerovali ili ne, glasao i njegov protivkandidat iz SDA Suad Hasandedić - potcrtao je Radončić, pojasnivši da je sve što je rekao citat iz „Dnevnog lista“, koji je prenesen u Dnevniku TV1, te da sve to najbolje potvrđuje na šta su spremni samozvani zaštitnici Bošnjaka.


Tekst čiji je dio citirao Radončić, a potvrđuje Izetbegovićevu i Džaferovićevu predaju Mostara HDZ-u

Geografska Kalifornija

Sve se ovo isto ponovilo i 2008. godine, dodao je Radončić, poručivši:

- Nikada nećemo učestvovati u ovakvim stvarima! Ovdje se opet pokazuje neophodnost bošnjačkog jedinstva i nove bošnjačke politike koja neće uzimati tuđe, ali će po svaku cijenu čuvati i razvijati svoje. Hercegovina je geografska Kalifornija, koja je uništena odsustvom bilo kakve vrste odgovornosti zvaničnog Sarajeva prema razvoju ovog grada.

Također, večeras u Mostaru na unutarstranačkoj tribini SBB-a govorili su i Osman Macić, predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a HNK, Anel Kljako, predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar, i Faruk Ćupina, nosilac liste SBB-a iz HNK za Državni parlament.

Inače, dvorana i balkon su bili ispunjeni do posljednjeg mjesta, a veliki dio prisutnih je unutarstranačku tribinu pratio putem videozida postavljenog ispred dvorane.

Počast stradalim Bošnjacima u Stocu

Radončić je na mostarskim Šehitlucima s delegacijom položio cvijeće i odao počast šehidima.

Također, u Stocu je položio cvijeće na spomen-obilježje pred Koštanom bolnicom, mjestu stradanja stolačkih i hercegovačkih Bošnjaka. Pred Koštanom bolnicom o stradanjima Bošnjaka govorio je Amer Đulić, predsjednik Udruženja logoraša Stolac.

Izetbegović je jedini smutljivac

- Čovjek koji je od SDA otjerao SBiH, SDP, BPS, DF, A-sda, PDA, Narod i pravdu, Nezavisnu bh. listu, Evropski blok ili SBB ne može nikome prigovarati da je smutljivac. Izetbegović je osamio i izolovao SDA, a, što je još gore po njega, nju dodatno cijepa te je ostao sam sa svojom Sebijom i šefom Obavještajne službe – rekao je Radončić.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+30

Radončić na kafi s građanima u Stocu

Izetbegović nas neće uvući u prljavu izbornu kampanju

SBB želi vladu nacionalnog jedinstva za evropsku BiH

Neću dozvoliti da Bošnjaci postanu žrtva Bermudskog trougla Teheran – Ankara - Moskva

Zemlju ćemo povesti stabilnim evropskim putem!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.