MUP TK

Direktor GIKIL-a Debasiš Ganguli pušten na slobodu, izrečene mu mjere zabrane

E. SKOKIĆ

26.8.2018

Kantonalni sud u Tuzli nije prihvatio prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mu mjeru jednomjesečnog istražnog pritvora za direktora Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) Debasiša Gangulija (Debasish Ganguly), ali mu je izrekao mjere zabrane, kao što su zabrana putovanja, oduzimanje putne isprave i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu.  

Ganguli je, podsjećanja radi, uhapšen u petak na radnom mjestu u GIKIL-u zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenje okoliša.

Direktor GIKIL-a je uhapšen nakon posljednjeg ekološkog incidenta u toj kompaniji i istjecanja velike količine otrovnih materija u rijeku Spreču. Tužilaštvo TK je otvorilo istragu, a postupajući tužilac Vedran Alidžanović ističe da još čekaju na rezultate vještačenja da bi se utvrdio stepen zagađenja zraka, vode i tla.

U međuvremenu je Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala rješenje u kojem se traži da GIKIL za 30 dana obustavi proizvodnju, odnosno da postrojenja stanu sve dok GIKIL ne dobije novu okolišnu dozvolu koju nemaju od 1. januara 2017. godine. 

Podsjetimo kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo posljednji zahtjev GIKIL-a za izdavanje okolišne dozvole.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.