REAKCIJE

Parlament i Vlada RS osuđuju napad na novinara BN televizije

BN televizija je jutros počela jutarnji Dnevnik i Vijesti zatamnjenim ekranom

Arhiv

Fena

27.8.2018

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović najoštrije je osudio fizički napad na novinara Vladimira Kovačevića te zatražio od policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju počinioce i motive.  

- Sloboda medija i izražavanja temelj je svake demokratije. U RS je ta sloboda garantirana Ustavom i svim drugim zakonskim aktima - naveo je Čubrilović.

Očekuje da policija hitno identificira napadače i motive napada na novinara Kovačevića, koji je i skupštinski izvještač RTV BN.

- Ovakvi napadi apsolutno su neprihvatljivi i institucije moraju brzom reakcijom da pošalju poruku da se nasilje nad građanima RS neće tolerirati i da će počinioci biti brzo i adekvatno sankcionirani - istakao je Čubrilović u pisanoj izjavi.

I Vlada RS najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Kovačevića.

- Slobodno novinarstvo je jedna od najvažnijih tekovina demokratskih društava, stoga sinoćnji napad i ugrožavanje lične sigurnosti novinara smatramo napadom na Ustavom zagarantiranu slobodu misli i opredjeljenja te javnog izražavanja mišljenja – saopćeno je iz entitetske vlade.

I oni od nadležnih institucija očekuju da ovaj slučaj u najkraćem roku rasvijetle te počinioce privedu pravdi, što je ranije zatražio i predsjednik RS Milorad Dodik.

U znak protesta, nakon što je pretučen njihov novinar Vladimir Kovačević, BN televizija je jutros počela jutarnji Dnevnik i Vijesti zatamnjenim ekranom na kojem je bio natpis: "Otvoreni protest zbog napada na novinara BN TV. Tražimo od MUP-a RS da otkrije napadače."

Kovačević je sinoć objavio na društvenoj mreži da su ga u naselju Obilićevo u Banjoj Luci brutalno pretukla dvojica nepoznatih mladića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.