PRIJEDOR

Sarajevske letače Habiboviće ne možeš zaobići ni na nebu ni zemlji

Edina, Kerim i Nejra: Svi ljubitelji visina (Foto: D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

27.8.2018

Ni nebom ni zemljom nisi mogao „hoditi“, a da u Prijedoru proteklog vikenda, za trajanja „Blanik kupa“, ne sretneš Habiboviće - Sarajlije, letače. I to bukvalno. Stariji Habibović, otac Irfan, nekad kapetan velikih aviona, a sada instruktor letenja, dan je proveo pilotirajući i trudeći se da „njegov“ avion sigurno povuče jedrilicu.  

Potpuna sloboda

U jednom takvom „aviončiću“ bez motora takmičila su se i njegova djeca Nejra (20) i Kerim (16), dok ih je sa sigurnog, sa zemlje, u dobrom društvu rodbine, ponosno i oduševljeno bodrila mama Edina, bivša stjuardesa.

Jasno joj je zašto i njena djeca vole visine, jer, kako kaže, u familiji koja je pola života provela u društvu sa pticama to je potpuno normalno.

- Poput genetike, to je usađeno - pojašnjava Edina.


Kačenje sajle prije polijetanja

Nejra nebom plovi od svoje 14. godine. Danas jedina Sarajka jedriličarka i jedna od desetak u cijeloj BiH. Slična je priča i na „Blaniku“ u Prijedoru. I tamo je bila jedini ženski takmičar, ali potpuno ravnopravna sa 33 jedriličara koja su na takmičenje stigla iz cijelog regiona.

Priča nam da straha već odavno nema. To što je njoj sve tako jednostavno, uživanje i potpuna, neograničena sloboda dok je u zraku, ostavlja nas u blagom čuđenju.

Porodični red

- Sada smo bili na visini od 250 do 300 metara. Proveli smo desetak minuta u zraku, a onda nazad na zemlju do najbliže nulte tačke – kazala je Nejra, inače studentica arhitekture.

Jedna od jedrilica prilikom slijetanja

Slijedeći neki porodični red, kada završi školu, vjerovatno će polagati i za pilota. To čeka i njenog četiri godine mlađeg brata Kerima, koji nam, nasmijan, otkriva da od svoje sestre kraće leti, ali je u jedriličarstvu bolji od nje.


Let balonom

Priznanja su na „Blaniku“, jedinstvenom takmičenju na prostoru BiH, bila u drugom planu. U prvom je bilo druženje, a, što je najvažnije, sve je proteklo u najboljem redu. Učesnike su pratili i lijepo vrijeme i vjetar kakav se samo poželjeti može. Da ugođaj bude potpun, oni najhrabriji odvažili su se na panoramski let balonom.

Pobjednik iz Kumanova

Sveukupni pobjednik „Blanika“, koji je već 13. put organizirao Aeroklub „Prijedor“, bio je pilot Marijan Ivanovski, član Aerokluba „Kumanovo“ iz Makedonije. Nije mu žao što je prešao dalek put, jer se, kako kaže, isplatilo. Jedrilicu je prizemljio na samo 24 metra od nulte tačke.

- Ovdje sam već peti put. Organizacija je odlična, ali i druženje - kaže Ivanovski, koji se jedriličarstvom bavi 11 godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.