SBB BIH Trasa toplovoda mogla se uraditi uzgredno i za vrlo malo novaca

Izetbegović sakriva svoju višedecenijsku odgovornost zbog neizgradnje toplovoda Kakanj - Sarajevo i trovanja Sarajeva

Bivši svemoćni direktor Zavoda za izgradnju KS se zahvaljujući Radončiću prvi put nakon 1990. godine sjetio ovog projekta

Press centar SBB-a
27.08.2018 16:03

Poslovično nesposobnog Izetbegovića jako je uznemirila informacija da će se toplovod Kakanj - Sarajevo završiti za tri godine i da će time prestati naša ovisnost o ruskom plinu.

Tačno je da se radi o višedecenijskom projektu, čiju važnost nije htjela prepoznati višedecenijska vlast Bakira i Sebije Izetbegović. Najbolji dokaz toga je da trasa toplovoda namjerno nije ugrađena u infrastrukturu autoputa Kakanj - Sarajevo, koji je radio turski "Čengiz".

Ta se trasa toplovoda, koja zauzima vrlo mali prostor uz autoput, mogla uraditi uzgredno i za vrlo malo novaca, ali taldžijskoj vlasti to nije odgovaralo.

Imenovanjem Fuada Čibukčića za direktora Fonda za okoliš, koji je osigurao novac za početak projektiranja, i političkom pobjedom nad tzv. plinskim lobijem koji predvodi SDA, a u čemu je doprinos SBB-a nemjerljiv, stvoreni su uvjeti pripremne radnje i prestanka višedecenijskog trovanja Sarajeva plinovima i zagađenim zrakom.

SBB raduje činjenica da se bivši svemoćni direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Bakir Izetbegović, zahvaljujući Radončiću, prvi put nakon 1990. godine, od kada radikalno i nepotistički vlada Bošnjacima, sjetio ovog projekta i u biti lako rješivog problema.

NA VRH