INICIJATIVE Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH

Sadik Ahmetović: Bosanski, srpski i hrvatski jezik izučavati u svim školama

Nezavisni blok, pa ni on kao predstavnik ove stranke, ne žele više samo posmatrati podjele na osnovu jezika

Avaz.ba
27.08.2018 16:17

Foto: Arhiv

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović najavio je da će na narednoj sjednici Parlamenta pokrenuti inicijativu za usvajanje zakona o korištenju jezika, koja bi, kako on smatra, trebala riješiti pitanje korištenja jezika u BiH.

- Pripremam inicijativu prema kojoj će se sva tri jezika, bosanski, srpski i hrvatski izučavati u osnovnim školama i imati isti status u svim javnim institucijama i javnoj upotrebi. Time bi se izjednačila sva tri jezika na cijelom prostoru BiH. Ovo ovako što se radi, kako institucije u kantonalnim, entitetskim i Državnom parlamentu koriste, odnosno ne koriste ovaj jezik i pokušavaju da ga identificiraju samo s Bošnjacima, je kompletno negiranje države Bosne i Hercegovine i zacementirana podjela na tri naroda, naglašava Ahmetović.

On dodaje da Nezavisni blok, pa ni on kao predstavnik ove stranke, ne žele više samo posmatrati podjele na osnovu jezika, dodajući da bi prema inicijativi, sva tri jezika bila zastupljena jednakopravno na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

- Prošlih godina bilo smo svjedoci i diplomatskih skandala zbog upotrebe bosanskog jezika, koji se uvijek reflektirao i na unutrašnje podjele u BiH. Ako Makedonija može uvesti albanski jezik, ne vidim razlog da ga ne uvedemo mi u BiH, jer nisam primijetio do sada da neko nekoga ne razumije. Ovo je političko pitanje, s kojim svi beru jeftine političke poene, ali, nažalost, i podstiču podjele u BiH. Vjerujem da bi se na ovo pitanje konačno trebala staviti tačka, a ne da ostaje kamen spoticanja i narednim generacijama - naglasio je Sadik Ahmetović.

NA VRH