REAKCIJE

Predstavnici OSCE-a osudili napad na novinara Vladimira Kovačevića

Pozvali su nadležne vlasti da osiguraju novinarima rad u sigurnim uvjetima

Arhiv

Fena

27.8.2018

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir (Désir) i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brus Berton (Bruce) oštro su osudili brutalni fizički napad na novinara Vladimira Kovačevića, do kojeg je došlo sinoć u Banjoj Luci.

- Oštro osuđujem brutalni napad na novinara Kovačevića. Negativnoj retorici usmjerenoj protiv medija mora doći kraj, kako bi se spriječili novi napadi na novinare. Pozivam vlasti u BiH da hitno istraže ovaj napad i odgovorne izvedu pred lice pravde - rekao je Desir.

Vladimira Kovačevića, novinara kuće BN TV, napala su i pretukla dvojica nepoznatih napadača. Novinar je pretrpio nekoliko povreda, zbog kojih je zadržan u bolnici. Napad je prijavljen policiji, nakon čega je došlo do pokretanja istrage, saopćeno je iz OSCE-a.

- Misija OSCE-a u BiH više puta je javno govorila o negativnoj retorici i atmosferi u BiH, koja je posebno izražena u izbornoj godini, što novinarima u velikoj mjeri otežava obavljanje njihove veoma važne funkcije, o čemu svjedoči i niz nedavnih napada - izjavio je ambasador Berton.

On poziva nadležne vlasti da osiguraju novinarima rad u bezbjednim uslovima.

- Oni moraju imati mogućnost da obavljaju svoj posao u okruženju bez zastrašivanja i prijetnji, bilo verbalne ili fizičke prirode - dodao je Berton.

Desir naglašava da je od najvećeg značaja da vlasti ulože dodatne napore kako bi se osigurala sigurnost novinara.

- Svaki napad na medije predstavlja napad na demokratske vrijednosti i pravo građana da budu informirani - zaključio je Desir.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.