Crnadak najoštrije osudio napad na novinara Vladimira Kovačevića

OSUDE Ministar vanjskih poslova BiH oglasio se povodom sinoćnjeg napada na novinara BN TV-a

Crnadak najoštrije osudio napad na novinara Vladimira Kovačevića Ministarstvo poziva sve nadležne institucije da hitno riješe ovaj slučaj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji je trenutno na službenom putu u Izraelu, najoštrije je osudio brutalni napad na novinara televizije BN Vladimira Kovačevića, koji se desio sinoć u Banjoj Luci, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

To ministarstvo poziva sve nadležne institucije da hitno riješe ovaj slučaj i iz razloga međunarodnih obaveza koje BiH ima na polju slobodnog djelovanja novinara i zaštite novinara od fizičkih napada i pritisaka, navedeno je također.

- Živimo u srcu Evrope u vremenu kada se slobodna riječ mora garantirati svima, a posebno novinarima koji se ne smiju pretvoriti u mete na strelištu na koje može nasrtati bilo ko, bez ikakve odgovornosti. Hitan odgovor MUP-a i pravosuđa Republike Srpske je neophodan, jer će samo brzo otkrivanje počinilaca i pozadine ovog slučaja zaustaviti uznemirenost javnosti i spriječiti daljnje narušavanje međunarodnog imidža i Republike Srpske i BiH - naveo je Crnadak.

Kao građanin Banje Luke, dodao je, posebno je zabrinut što se radi o još jednom narušavanju sigurnosti u širem centru grada nakon neriješenog slučaja ubistva Davida Dragičevića, ispaljivanja projektila iz zolje, premlaćivanja motocikliste u Srpskoj ulici i drugih događaja, na koje MUP Republike Srpske nije dao odgovore, a gradske vlasti ovakvo stanje ne žele osuditi i zatražiti hitnu reakciju.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH