PODRŠKA

Sarajevski novinari zatražili zaštitu, istrage i izmjenu zakona

Okupljanje na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu danas u 12 sati

Sa protesta u Sarajevu

Avaz.ba

28.8.2018

U Sarajevu ispred Narodnog pozorišta okupilo se više od stotinu novinara u znak protesta zbog sve češćih napada na novinare u BiH te posljednjeg brutalnog nasrtaja i pokušaja ubistva novinara BNTV Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci.

Kako su, najavljujući današnji skup, naveli novinari gotovo svih medija u BiH, napad na Kovačevića je samo jedan od mnogobrojnih ataka na novinare i novinarsku profesiju posljednjih mjeseci, čime im se prijetnjom i udarom na život onemogućava da rade.

Alarmantno je, ukazuju novinari, da nakon napada na njih nema „uspješno okončanih istraga“, a nema ni adekvatnih kazni i sankcija koje jesu propisane zakonom, ali zakon se u ovakvim slučajevima, očigledno, ne provodi.

Takav ambijent pogoduje i stvara prilike za nove napade na novinare i od njih pravi mete. Stoga, novinari bh. medija pozivaju nadležne da se ozbiljno pozabave istragom o napadu na kolegu Kovačevića, ali i sve druge novinare. 

S današnjeg skupa bit će odaslani i konkretni zahtjevi za hitnom izmjenom zakona prema kojima se napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu.

Protestna okupljanja novinara danas će biti održana i u Mostaru te Zenici.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.