INTERVJU

Muhamed Filipović: Herceg-Bosna je imala za cilj razaranje BiH, ko vraća to stanje

Međunarodni sud u Hagu je osudio šestoricu pripadnika HVO-a za udruženi zločinački poduhvat

Arhiv

Vijesti.ba

28.8.2018

U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru sutra će biti upriličena svečana akademija povodom 25. godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne, čije je čelnike Haški sud pravomoćno osudio na ukupno 111 godina zatvora.

Podsjetimo, "haška šestorka" - Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić krajem novembra prošle godine osuđeni su za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH.

No, uprkos iznesenim činjenicama, veličanje ove zločinačke paradržave nastavlja se i sutra, i to pod pokroviteljstvom HNS-a BiH.

Za uglednog akademika i nekadašnjeg bh. diplomatu Muhameda Filipovića, skup u Mostaru je ilegalan, imajući u vidu da su vrlo kompetentne međunarodne institucije, neke čak i sudskim presudama, utvrdile da je stvaranje Herceg-Bosne bilo antiustavno i da je predstavljalo sastavni dio plana razaranja države BiH.

- Zajedničkim zločinačkim poduhvatom, stvaraoci Herceg-Bosne - Tuđman, Šušak i dio HDZ-a koji je djelovao u BiH - jer se ne može govoriti o tome da je HDZ bio stranka bosanskih Hrvata, već hrvatska stranka direktno formirana ovdje iz Zagreba - imali su namjeru državu BiH razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske - kazao je Filipović u razgovoru za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, radilo se o ratnom kriminalu te bi stoga ideja Herceg-Bosne trebala da ode u zaborav kao historijska greška i kriminalno djelo, a ne da se slavi godišnjica njenog osnivanja.

- Radi se o pokušaju obnavljanja konteksta iz 1992. odnosno 1993., kada je hrvatska oružana sila povela rat protiv BiH. Bio je to pokušaj da se silom izvrši konstitucija jedne antiustavne jedinice na teritoriji BiH. Ujesen 1992. već počinju da se pojavljuju elementi sukoba, koji u punoj mjeri izbija 1993., kada Hrvati napadaju Mostar, Prozor, Gornji Vakuf..., vrše teške zločine, želeći da vojnički razgraniče teritoriju Herceg-Bosne od BiH - ističe akademik.

Prema njegovim riječima, stvara se atmosfera vraćanja BiH u predratno stanje.

- To je užasno, tragično, besmisleno. Hoćemo li ponovno ići u rat? Onaj se naoružava tamo, ovaj se naoružava ovamo. Onaj se konstituira na nelegalan način, ali tome ne možemo stati ukraj - zašto? Pa zato što nema institucije koja bi imala pravo da nadzire ustavnopravno stanje - naglašava Filipović.

Mišljenja je da Bosna i Hercegovina ima institucije koje nikome ne odgovaraju.

- Kome odgovara npr. Predsjedništvo BiH? Nikome - ni skupštini, ni narodu, ni bilo kojoj instituciji unutar državnog sistema. Mi imamo troglavu aždahu, a nemamo svetog Đorđa da je ubije. Imamo troglavog Arapina, a nemamo Kraljević Marka da mu odjednom odsiječe sve tri glave - poručuje Filipović.

Mišljenja je da se još u BiH podržava vanredno stanje, u kojem ustavni poredak može da stvori onaj koji ima najveću silu.

- Po toj teoriji na isti kalup je i Hitler srušio Weimarsku Republiku i uspostavio nacistički Rajh. Ljudi ne znaju povijest, ne znaju pravnu teoriju, ne znaju razmišljati - zato što nam neznalice vode državu - dodaje akademik Filipović.

Na našu konstataciju da je pokrovitelj sutrašnjeg skupa u Mostaru HNS BiH, što znači da će mu prisustvovati i predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, Filipović je kazao kako je logično da "ništa ne može biti bez njega".

- Gdje će kolo bez Kokana - zaključuje Filipović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.