APEL Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije

Reagiranje na brutalni napad na novinara Vladimira Kovačevića

Online mediji apeliraju na građane

Avaz.ba
28.08.2018 12:32

Foto: Vladimir Kovačević

Solidarnost s novinarima, insistiranje na tome da policija i tužilaštvo otkriju i kazne napadača na novinare koji su zastrašivani i napadani i borba za slobodno novinarsko djelovanje borba je svakog građanina za sebe i svoju slobodu! 

Divljačko gušenje novinarskih sloboda otvaranje je vrata gušenju demokratije i režimima koje niko od nas ne želi u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije najoštrije osuđuje brutalni, divljački napad i ugrožavanje života kolege novinara Vladimira Kovačevića. 

Ovaj je napad krajnje zabrinjavajući i činjenicom da je u nizu mnogih verbalnih i fizičkih napada na novinare koji su se dogodili u posljednje vrijeme.

Bosna i Hercegovina takvim odnosom prema profesionalnim novinarima šalje opasnu predizbornu poruku najdrskijeg pokušaja ušutkivanja i zastrašivanja novinara koji bez manipulacije predočavaju javnosti istinu i činjenice.

Prateći komentare građana na portalima ispod tekstova u kojima se jučer izvještavalo o pokušaju ubojstva kolege Kovačevića, monitori Vijeća za štampu i online medije s nevjericom su čitali desetine poziva na prebijanje i ubojstva novinara, silovanje novinarki ili likovanja zbog onoga što se dogodilo, optužujući ih za sve što je loše u ovoj zemlji. 

Takva atmosfera sveopćeg potpuno pogrešnog stava prema novinarima i njihovom odgovornom i izuzetno važnom pozivu promicanja istine, rezultat su, između ostaloga, i poruka koje u svojim nastupima neki od javnih službenika redovito šalju prema javnosti i u kojima se nedvojbeno ohrabruje na ušutkivanje novinara i na to da se više ne biraju metode za to.

Vijeće za štampu i online medije apelira na građane Bosne i Hercegovine da ne podliježu takvim manipulacijama i da shvate da njihova sloboda, sloboda njihove djece i zemlje u kojoj žive zvisi od toga koliko su mediji slobodni i koliko su novinari slobodni da bez reperkusija i straha izgovaraju i pišu istinu.

Sloboda izražavanja je demokratska vrijednost, kao i sloboda profesionalnog i odgovornog novinarstva. Zloupotrebljavajući slobodu izražavanja da bi se ugušila sloboda novinarskog izvještavanja za svakoga građanina koji to radi je bezumni čin gušenja vlastite slobode i vlastitog slobodnog života u BiH.

NA VRH