PARLAMENT

Borci predali zahtjev za usvajanje zakona: Dom naroda FBiH pogriješio proceduru, izgubljen mjesec

Traže da Edin Mušić (SDA) što hitnije zakaže sjednicu

Pervan: Neka nas ne vraćaju na ulicu

M.R.S.

28.8.2018

Komisija Parlamenta FBiH za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona zapravo nikad nije ni trebala razmatrati zakon o pravima demobilisanih boraca, zbog čega je izgubljeno mjesec dana vremena.

Doći ozbiljnije

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH, jučer je nakon susreta s demobilisanim borcima pojasnio da je, prema Poslovniku o radu, tekst boračkog zakona, koji je Dom naroda usvojio u tekstu drugačijem od onoga u Predstavničkom, trebalo vratiti Predstavničkom domu da ga eventualno potvrdi.

Borci nakon susreta s Hadžiavdićem: Sada ćemo doći ozbiljnije

Predstavnici demobilisanih boraca predali su jučer zahtjev Parlamentu FBiH za zakazivanje sjednica oba doma na kojima bi bio razmatran zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica s boračkim amandmanima.

Kako su ranije odlučili, rok je 5. septembar te su pred Parlamentom jučer poručili da je ovo posljednja opomena.

- Nećemo doći kao prije, da galamimo. Sada ćemo doći ozbiljnije – kazao je Amir Sultan, jedan od demobilisanih boraca iz kampa u Sarajevu.

Borac Amel Pervan istakao je da traže da Edin Mušić (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma, što hitnije zakaže sjednicu.

- Dobili smo sada informaciju da komisija koju je zakazao Jasenko Tufekčić nije ni trebala da se desi. Sada je sve na Parlamentu. Molim ih da nas ne vraćaju na ulicu – dodao je Pervan.

Nema saglasnosti

Zakon o pravima demobilisanih boraca usvojen je u Predstavničkom domu s većim brojem amandmana različitih predlagača, a u Domu naroda samo s amandmanima koje su tražili borci. Potom je Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Doma naroda i predsjedavajući Komisije Parlamenta za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona, zakazao sjednice tog tijela koje nije postiglo saglasnost te je zakon vraćen premijeru FBiH.

Jedine mogućnosti

Hadžiavdić je istakao da jedino ostaje to što i predviđa Poslovnik, da tekst zakona usvojen u Domu naroda bude vraćen u Predstavnički dom.

- Ako Predstavnički dom bude odugovlačilo, premijer ima ovlast da formira zajedničku komisiju, koju čini po pet članova iz oba doma, koja bi pripremila tekst zakona prihvatljiv za oba doma – dodao je Hadžiavdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.