NAJAVE

Penzioneri za godinu i po prelaze na budžet

Zavod svakog mjeseca za isplatu mora osigurati 177 miliona KM, a ukoliko 2020. dođe do pada u naplati doprinosa, iz budžeta će se izdvajati 20 miliona KM

A. NUHANOVIĆ

28.8.2018

Oko 410.000 penzionera u Federaciji BiH od januara 2020. godine će prijeći na tzv. trezorski sistem kojim će se nedostajuća sredstva za isplatu penzija osiguravati iz budžeta.

Kreditno zaduženje

Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku, pojašnjava da će to biti garancija isplate penzija bez obzira na to kakav bude priliv sredstava u Zavodu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO), a koji inače svakog mjeseca za isplatu mora osigurati 177 miliona KM.

Zbog dugogodišnjeg deficita Zavod se samo u ovoj godini kod banaka zadužio 2,5 miliona maraka kako ne bi bilo kašnjenja u isplati.

Podsjećamo, Zavod je sadašnji kreditni aranžman s bankama počeo u avgustu 2016. godine. Iako je od banaka tražen revolving kredit u iznosu od 80 miliona KM, odobrena su 64 miliona. Također, kako ne bi bilo kašnjenja Zavod svaki mjesec i od „BH Pošte“ posuđuje 40 miliona KM, a za kamatu daje još milion.

 Prijelazni rok

- Novim Zakonom o PIO, koji je stupio na snagu u martu ove godine, predviđeno je da se sva nedostajuća sredstva osiguraju iz budžeta do petog u mjesecu. Prijelazni rok na trezorski sistem isplate je dvije godine - kazao je Spahić za „Avaz“.

S obzirom na strah penzionera da novca neće biti za njihove penzije ako dođe do kašnjenja prilikom usvajanja budžeta, Spahić tvrdi da do tog scenarija ne može doći.

Navodi da ako naplata doprinosa bude išla ovom dinamikom, postoji mogućnost da narednu godinu neće biti potrebna ni zaduženja kod banaka.

Spahić otkriva da ukoliko, pak, 2020. godine dođe do pada u naplati doprinosa, iz budžeta će se izdvajati 20 miliona KM.

Naplata doprinosa ide uzlaznom putanjom  

- Ne treba biti bojazni da može doći do kašnjenja penzija kad se prijeđe na budžet. Jer, u tom slučaju imamo zaštitni mehanizam. Donosi se odluka o privremenom finansiranju koja ima ograničeno trajanje. Budžet je samo zaštita da se daju nedostajuća sredstva ukoliko se ne prikupi dovoljno novca od doprinosa. Moram naglasiti da naplata doprinosa posljednjih nekoliko mjeseci ide uzlaznom putanjom i bez ranijih stvorenih dugova s ovom dinamikom prispjelih sredstava moguće je isplatiti penzije. No, raniji dug stvara probleme, iako je on sada smanjen na oko 40 miliona KM. Zato i dalje imamo kratkoročna zaduženja kod banaka - pojašnjava Spahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.