BANJA LUKA

Novinari uputili otvoreno pismo Cvijanović: Bilo kakav napad na medije je najgori barbarski čin

Zatraženo hitno rasvjetljavanje slučaja napada na Vladimira Kovačevića

Arhiv

Avaz.ba

28.8.2018

Povodom napada na Vladimira Kovačevića otvoreno pismo Željki Cvijanović poslali su i predstavnici Medijske asocijacije jugoistočne Evrope. Oni u svom pismu pozivaju premijerku da osigura hitno rješavanje navedenog slučaja.

- Obraćamo Vam se zahtjevom da učinite sve što je u Vašoj moći i da osigurate hitno rasvjetljavanje slučaja prebijanja novinara BN televizije Vladimira Kovačevića. Kao predsjednica Vlade u obavezi ste da iskoristite sve raspoložive mehanizme i da osigurate otkrivanje izvršilaca i eventualnih nalogodavaca stravičnog napada na gospodina Kovačevića - stoji na početku pisma.

Kako kažu, bilo kakav napad na medije ili novinare je najgori barbarski čin, koji je za svaku osudu i koji udara na temelje demokratije u svakom društvu. Upravo zbog toga, institucije koje se bave otkrivanjem krivičnih djela dužne su da sa posebnom pažnjom i velikom efikasnošću pristupe rasvjetljavanju takvih slučajeva, kako bi poslali nedvosmislenu poruku svima da napadi na medije ili novinare neće biti tolerirani. 

Zbog svega navedenog u obavezi ste da iskoristite Vaš institucionalni autoritet i da kao predsjednica Vlade osigurate hitno, temeljno i efikasno postupanje organa krivičnog gonjenja, kako bi se otkrili svi učesnici ovog stravičnog napada i priveli pravdi u skladu sa zakonskim procedurama.

Napad metalnim šipkama na Vladimira Kovačevića je napad na demokratiju i slobodu govora pa želimo vjerovati da ćete ovom slučaju dati prioritet i da će se njegovim potpunim rasvjetljavanjem poslati jasna poruka da se nasilje prema novinarima neće tolerirati. Jedino će na taj način institucije sistema dokazati da postoji politička volja da se zaštite novinari i mediji, odnosno sloboda govora koja je osnov demokratije svakog društva - stoji u otvorenom pismu Medijske asocijacije.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.