BIH

Atrakcija u Sarajevu: Alpinisti peru fasadu "Avaz Twist Towera"

Najviše radno mjesto na otvorenom u Bosni i Hercegovini, pa i znatno šire

O.K.

28.8.2018

Na "Avaz Twist Toweru" u toku je pranje fasade. Vrijedne ruke alpinista sarajevske kompanije specijalizirane za rad na visinama već nekoliko dana obavljaju ovu zahtjevnu radnju. Kada obave posao, kazat će da su oprali fasadu površine veće od 6.000 metara kvadratnih.

Zbog specifičnog oblika "Avazovog" tornja i jakih vjetrova kojima je izložen na svojim najvišim pozicijama, adekvatan plan pranja fasade jedan je od najbitnijih elemenata u cijeloj "operaciji". Perači - alpinisti se trenutno nalaze na dijelu zgrade iznad prekida fasade na 25. i 26. spratu.

Dakle, može se kazati da je trenutno radno mjesto alpinista na visinama, i dalje iznad 100 metara od zemlje, najviše radno mjesto na otvorenom u BiH, pa i znatno šire.

Podsjetimo, s ukupnom visinom od 172 metra "Avaz Twist Tower" najviši je i najatraktivniji objekt u regionu. Kao takav postao je nezaobilazna destinacija brojnih turista koji pohode glavni grad BiH. I alpinisti na njegovoj fasadi, svake godine u približno isto vrijeme, postali su turističkom atrakcijom.

        

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.