POSJETE

Lord Born odao počast žrtvama: Genocid u Srebrenici je vitalna lekcija Velikoj Britaniji

Posjetu organizirala humanitarna organizacija "Remembering Srebrenica"

Sa posjete memorijalnom centru. S. Smajlović

S.Sm

28.8.2018

Prilikom posjete BiH ministar za vjeru Velike Britanije lord Nikolas Henri Born od Aberistvita (Lord Nicholas Henry Bourne of Aberystwyth), danas je posjetio Memorijalni centar Potočare, gdje je položio cvijeće i odao počast svim žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Tokom posjete Sarajevu i Srebrenici, koju je organizirala britanska humanitarna organizacija „Remembering Srebrenica“, Born je u memorijalnom kompleksu Potočari razgovarao s predstavnicama Udruženja "Majke Srebrenice" i Ramizom Hukićem iz Kameničkog Brda kod Bratunca, koji godinama, čuvajući ovce i obrađujući njive, sakuplja kosti Bošnjaka Srebrenice, koji su se preko ovog brda probijali do slobodnog teritorija.

Nakon svjedočenja preživjelih žrtva genocida, Born se sastao s lokalnim vjerskim vođama. Posjetio je jednu džamiju, pravoslavnu crkvu i franjevački samostan i kapelicu svete Marije u Srebrenici.

- Velika Britanija stalno pokazuje veliko interesiranje za ono što se desilo u Srebrenici. To u mojoj zemlji služi kao stalni podsjetnik na važnost reagiranja na mržnju i fanatizam, gdje i kada god se pojave. Zahvalan sam na prilici da posjetim Srebrenicu i da razgovaram s preživjelima i odam počast svima onima koji su stradali u genocidu u julu 1995. godine. Vrlo je važno da vjerske institucije u gradu genocida zajedno rade na pomirenju, toleranciji i obnovi zajednice - kazao je lord Born.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.