Pripreme za izvoz u EU

Proizvođači mlijeka iz Bosne i Hercegovine u radnoj posjeti Sloveniji

Posjećeno mnogo farmi i pogona

Fena
28.08.2018 17:46

Foto: Fena

Bosanskohercegovački proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda bili su u radnoj posjeti Sloveniji, gdje su posjetili nekoliko farmi i proizvodnih pogona, da bi saznali više o novim praksama te razmijenili iskustva.

- Proizvođači su u okviru posjete imali priliku saznati više o mogućnostima podizanja profitabilnosti proizvodnje sirovog mlijeka. Također, razmijenili su prakse o povećanju profitabilnosti proizvodnje mlijeka na vlastitim farmama - kazali su iz USAID/Sweden FARMA II Projekta, koji je podržao organizaciju studijske posjete.

Tema posjete bilo je i pitanje osiguranja higijenskih standarda u proizvodnji, koji otvaraju vrata izvozu i standardizaciji te su gosti posjetili farme Levart i Roskar, a zatim i sajam "Agra".

Bh. proizvođači su saznali više i o turističkom potencijalu poljoprivrede, te o iskorištavanju fondova Evropske unije. Riječ je o izazovima koji tek predstoje, a ova posjeta im je omogućila da uspostave dobru saradnju, preuzmu inovativna rješenja te obogate vlastitu ponudu u proizvodnji i preradi u BiH.

Ova posjeta je okupila proizvođače s područja Bosanske Gradiške i predstavlja nastavak rada na organizaciji studijskih posjeta kojim se daje doprinos i podrška lokalnim zajednicama da bi se lakše uključili i prepoznali izazove pred otvaranjem tržišta EU za širu listi mliječnih prerađevina iz BiH.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, BiH uvozi 11 puta više sira nego što ga izvozi, a naročito je nevjerojatan podatak da je prošle godine uvezeno u vrijednosti višoj od sedam miliona KM mladog sira.

Posjete ove vrste otvaraju nove šanse za sirare iz BiH kako bi uvođenjem novih tehnologija osigurali bolju poziciju, kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II Projekta.

NA VRH