ODLUKE

Visoko sudsko i tužilačko vijeće: BiH je potrebno 25 posto sudija više nego što ih imamo danas

Za brže smanjenje broja zaostataka potrebna su i određena povećanja broja dodatnih sudija

Arhiv

Avaz.ba

29.8.2018

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) saopćilo je da je BiH potrebno 25 posto sudija više nego što ih imamo danas. Ovaj zaključak su donijeli na osnovu kalkulacije potrebnog broja nosilaca pravosudne funkcije u sudovima radi postupanja u razumnom roku.

Kalkulacija je izvedena na temelju Akcionog plana za provedbu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kako navodi VSTV, za ažuran rad sudova, odnosno za rješavanje priliva predmeta potrebno je 14 posto više redovnih sudijskih pozicija od ukupnog broja pozicija prema važećoj sistematizaciji, odnosno 25 posto redovnih sudijskih pozicija više od trenutne popunjenosti ovih pozicija u sudovima. Također, za brže smanjenje broja neriješenih predmeta, tzv. zaostataka, potrebna su i određena povećanja broja dodatnih sudija.

Rezultate kalkulacije VSTVBiH je dostavio svim nadležnim ministarstvima pravde u Bosni i Hercegovini i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da bi se poduzele mjere sistemskog karaktera na stvaranju uvjeta za postupanje sudova u razumnom roku.

U novembru 2017. godine VSTVBiH je donio Akcioni plan za provedbu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji sadrži pregled aktivnosti i mjera, s ciljem stvaranja sistemskih preduvjeta za okončanje postupaka pred pravosudnim institucijama u razumnom roku. 

Na sjednici održanoj u julu 2018. godine VSTVBiH je razmatrao Informaciju o implementaciji Akcionog plana za provedbu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, konkretno mjeru pod nazivom "Adekvatnost postojeće sistematizacije u sudovima", u okviru koje je prezentirana i kalkulacija potrebnog broja nosilaca pravosudne funkcije u sudovima radi postupanja u razumnom roku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.