SARAJEVO

Vijeće ministara usvojilo energetsku strategiju, slijedi aktiviranje pristupa IPA fondovima

Ministar Šarović je prije desetak dana potvrdio da su sve prepreke na ovom putu otklonjene

Arhiv

Avaz.ba

29.8.2018

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojilo državnu energetsku strategiju, potvrdio je danas na pres-konferenciji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ministar Šarović je prije desetak dana najavio veliku mogućnost usvajanja energetske strategije, a nakon što su sve prepreke savladane i nakon što je dostavljeno mišljenje oba bh. entiteta.

Zbog nedostatka energetske strategije, koja nije usvojena još od 2008. godine, Bosna i Hercegovina je izgubila više od 200 miliona eura samo u potencijalnim investicijama.

Podsjetimo, preporuke za reformu energetskog sektora usvojene su na nastavku 62. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u dokumentu se navodi da je nastavak reformi neophodan zbog usklađivanja regulative i legislative s trećim energetskim paketom, što će, naposljetku, omogućiti i deblokadu IPA fondova.


Usvajanjem energetske strategije otvaraju se vrata za rješavanje ovog problema te se može očekivati aktiviranje pristupa IPA fondovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.