RAZGOVOR

Milorad Dodik jedva čeka podjelu Kosova

Ešdaun je dobro rekao, znamo gdje počinje to precrtavanje granica. Ali, znamo li gdje ono prestaje? Bojim se da ne znamo

S. NUMANOVIĆ

29.8.2018


Teoretski, ideja podjele Kosova i razmjena teritorija mogla bi biti čak i dobra. Ali, kada se prenese u praksu, onda je veoma opasna. I za to imamo toliko dokaza kroz historiju, od vremena prije Prvog svjetskog rata. Ta ideja nije opasna samo za Balkan, dakle, nego i cijelu Evropu.

Široka nestabilnost

Mogu li rizici koje bi taj presedan stvorio razmjenom teritorija dovesti do nestabilnosti širom evropskog kontinenta? Bojim se, od Krima do Gibraltara, upozorava Džozef Ingram (Joseph), nekadašnji predsjednik nevladine organizacije North-South Institute.

Ingram je bh. javnosti poznat i po tome što je od 2000. do 2003. godine bio šef Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini. Kaže da i danas s posebnim zanimanjem prati dešavanja u našoj zemlji. On ističe da je mnogo nejasnoća u razgovorima Aleksandra Vučića i Hašima Tačija (Hashim Thaci), predsjednika Srbije i Kosova, o razmjeni teritorija.

- Mi ne znamo, praktično, ništa. Ni da li se teritorije razmjenjuju ili ne, jer su izjave aktera prečesto kontradiktorne. Ako se teritorije razmjenjuju, o kojim se mjestima radi? Šta je s ljudima koji žive tamo... Ne znamo ni hoće li taj dogovor uopće, u konačnici, biti realiziran.

Ali, hajmo poći od pretpostavke da su se Vučić i Tači dogovorili. Neko bi rekao, ne možemo tu mi ništa prigovarati. Ali, siguran sam da Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, jedva čeka da se to desi. On je već najavio da će za taj entitet u BiH tražiti sve što Kosovo dobije. Onda, već od same priče o prekrajanju granica u regionu, imamo balkansku nestabilnost i zabrinutost na Zapadu – ističe on.

Gdje je kraj

Ingram se poziva i na Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), koji sve glasnije upozorava da je u pitanju opasna igra.

- Ešdaun je dobro rekao, znamo gdje počinje to precrtavanje granica. Ali, znamo li gdje ono prestaje? Bojim se da ne znamo – ističe on.

Navodi i da su u domenu pustih želja tvrdnje da bi dogovor o razmjeni teritorija bio presedan koji bi važio samo za ovaj slučaj.

- Svi znaju da to nije realno! Nacionalistički politički lideri iskoristit će to u provođenju svog veoma primitivnog stava o tome šta je temelj i šta čini jednu (nacionalnu) državu. Dodik, pa i Dragan Čović, ali i neki u bošnjačkoj političkoj zajednici, iskoristili bi ovo za realizaciju svog viđenja države koje je iz 19. stoljeća – kaže on.


Putin je zadovoljan

- Pitanje razmjene teritorija nije tek tema za lidere dvije države. Ona ima šire posljedice, ne samo na Balkan nego i mnogo dalje. Naprimjer, šta Putin misli o tome? Vjerujem da je zadovoljan. Samo spominjanje ove teme uznemirilo je stanovništvo na Balkanu. A njegov primarni interes je da ovaj region bude nestabilan i da njegov put prema evropskim, ne samo strukturama NATO-a, bude zaustavljen – ističe Ingram.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.