REAKCIJE

Kusturica izvrijeđao Mektića: Podsjeća me na kredenac čije su baglame popustile

Naglasio je da je Prilepin poseban čovjek

Srna

29.8.2018

Režiser i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica izjavio je danas Srni da je ruski pisac Zahar Prilepin vojnik literata i poseban čovjek koji je sebe stavio u službu vojske da bi bio rame uz rame sa Tolstojem, sa Turgenjevim koji su bili pukovnici ruske carske vojske.

- Taj (ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan) Mektić ne samo što me podsjeća na kredenac čije su baglame popustile pa unutra zjapi prazno i duva promaja nego je naučio da laže i izgovara besmislice i to sve jednu za drugom, poput tih da su se Prilepin i (predsjednik Republike Srpske Milorad) Dodik nekada sreli i to još u Andrićgrad gdje su kovali planove da ruše opoziciju - istakao je Kusturica upitan da prokomentira Mektićeve navode da je Prilepin dolazio u Republiku Srpsku s ciljem razbijanja opozicije te da je jedan od sastanaka bio i u Andrićgradu sa Dodikom, Kusturicom i još nekim licima.

Kusturica je naglasio da je Prilepin jedan poseban čovjek koji, osim toga što je napisao veliki roman "Obitelj", možda i jedan od najvećih romana današnjice, pokušava da bude kao Tolstoj, kao Turgenjev, dakle da bude vojnik.

- Prilepin je vojnik literata. On je sebe stavio u službu vojske da bi bio rame uz rame sa Tolstojem, Turgenjevim koji su bili pukovnici ruske carske vojske. Kao takav on može biti laka hrana ovim lovcim što nisu u stanju da ulove jedan pravi realan prekršaj nego se tako ubacuju u te apstraktne sfere gdje je obavještajni rad zapravo prethodnica bilo čemu što bi moglo eventualno da koristi ljudima. Dakle, zaustavljen je na granici neko ko se upisao u historiju literature sa velikim romanom a onda, pošto se retroaktivno sve uspostavlja, laž ide na najviši stepen - rekao je Kusturica.

- Pa tako, taj Mektić kaže da su se Dodik i Prilepin, a eto izgleda i ja s njima, sreo u Andrićgradu. Nikada Dodik nije bio sa Prilepinom u Andrićgradu, i mislim da se nikada u životu nisu ni sreli, ali za Andrićgrad odgovorno tvrdim da nisu. Dakle, sve je kao u današnjem svijetu - elita koja prosljeđuje svojoj svjetskoj policiji zadatke koji nemaju veze sa istinom nego je važno samo da čine ono što eliti ide u korist, ali ne svojoj eliti, eliti svog naroda, već svjetskoj eliti i naravno onda umjesto istine ide laž - kazao je Kusturica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.