SASTANCI

Šefovi diplomatija država EU s kolegama s Balkana u Beču, samo BiH nije pozvana

Vučić će se navodno susresti s lokalnim Srbima i održati govor koji je ocijenio kao "najvažniji istup u životu"

Agencije

S. N.

30.8.2018

Ministri vanjskih poslova Evropske unije danas se okupljaju u Beču na neformalnom sastanku, na kojem će se razgovarati i o zapadnom Balkanu.

Kako javljaju mediji, šefovima diplomatija 28 država EU pridružit će se balkanske kolege iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske. 

Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu pozvani na skup. 

Novinari izvještavaju da će, kada je Balkan u pitanju, glavna tema biti brifing o mogućem dogovoru Kosova i Srbije o razmjeni teritorija i novom etničkom prekrajanju granica. 

- Ne očekujemo da ćemo čuti išta bitno novo. Srbija će biti tu. No, mi znamo šta oni žele - citira "Politico" neimenovanog visokog zvaničnika EU. 

Ovaj medij najavljuje i sastanak predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove Federikom Mogerini (Federica Mogherini) 7. septembra, te odlazak Vučića u Kosovsku Mitrovicu dan ili dva kasnije. 

Prenosi se i da će se Vučić susresti s lokalnim Srbima i održati govor koji je ocijenio kao "najvažniji istup u životu".

Sinoć su ministri odbrane 28 EU članica, također, imali neformalni susret. I tu je zapadni Balkan bio jedna od glavnih tema. Visoka delegacija NATO-a prisustvovala je tom skupu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.