Ministar finansija i trezora BiH na današnjoj pres-konferenciji

Bevanda o slučaju “Prilepin”: Odbor se neće izjašnjavati o dopisu Crnatka

O dopisu ministra vanjskih poslova saznao iz medija

Srna
30.08.2018 11:18

Foto: Arhiv

Član Izvršnog obavještajnog odbora Vjekoslav Bevanda izjavio je danas da se ovo tijelo neće izjašnjavati o dopisu koji je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uputio 24. avgusta povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH državljaninu Ruske Federacije Zaharu Prilepinu.

- Nećemo se izjašnjavati jer to nije nadležnost Izvršnog obavještajnog odbora i ono što je ministar Crnadak u petak, 24. avgusta, poslije podne u medijima najavio da je zatražio od ovog odbora je pogrešna adresa i pogrešna tema. Zakonom je definirano ko odgovara za rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i ko nadzire rad ove agencije - rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da je iz medija saznao o tome prije nego što je stigao dopis Crnatka u ponedjeljak, 27. avgusta, napominjući da Odbor nema nikakve nadležnosti o tom pitanju.

- Odbor je čisto savjetodavni organ. Rad OBA nadgleda predsjedavajući Vijeća ministara. Normalno je da u svom radu uvažava stavove Vijeća ministara i Odbora - rekao je Bevanda, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara.

On je napomenuo da je zakonom propisano i da postoji poseban sporazum između OSA-e i Ministarstva vanjskih poslova BiH kojim je definirano da ovo ministarstvo ili ministar može tražiti svaku sigurnosno interesantnu informaciju.

- Nadam se da će se Crnadak, ukoliko želi doćo do informacije, obratiti na prave adrese i dobiti odgovor - dodao je Bevanda.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ranije je saopćeno da je Crnadak 24. avgusta u dopisu zatražio od Izvršnog obavještajnog odbora dostavljanje svih raspoloživih informacija u vezi s postupkom donošenja odluke o uskraćivanju prava na ulazak u BiH Zaharu Prilepinu, kao i informaciju o usklađenosti ove odluke s važećim zakonodavstvom BiH.

Crnadak je u dopisu ukazao na važnost dobrih odnosa izgrađenih na uzajamnom povjerenju između BiH i Ruske Federacije.

Predsjednik Vijeća ministara Denis Zvizdić izjavio je da nije odgovoran za zabranu ulaska ruskom piscu Zaharu Pripepinu u BiH i nije želio saopćiti razloge zbog kojih je OSA donijela takvu naredbu.

- Nama u Izvršnom obavještajnom odboru OSA-e, koji čine ministri Mirko Šarović, Vjekoslav Bevanda i ja, nije jasno zbog čega je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak nama poslao upit u vezi sa zabranom ulaska Prilepinu u BiH - rekao je Zvizdić novinarima.

Ambasada Ruske Federacije u BiH još čeka zvaničnu informaciju od nadležnih u BiH povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu.

U Ambasadi Ruske Federacije u BiH Srni je danas rečeno da su u kontaktu s nadležnim institucijama u BiH, ali da do sada nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju koja bi se odnosila na razloge zabrane ulaska Prilepina u BiH.

Ruskom piscu Prilepinu u četvrtak, 23. avgusta, zabranjen je ulazak u BiH iz sigurnosnih razloga.

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu, koje je u posjedu Srne, navodi se da njegovo prisustvo na teritoriju BiH "predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH". Ovu naredbu donijela je OSA 26. marta.

Ruski pisac trebao je učestvovati na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjoj Luci.

NA VRH