RAZGOVOR

U Tužilaštvu BiH održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima

Ostvaruje se regionalna i međunarodna saradnja

Printscreen

Fena

30.8.2018

Na sastanku Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojim je predsjedavala vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, razgovarano je o procesuiranju krivičnih djela krijumčarenja osoba jer je evidentno povećanje broja predmeta u toj oblasti.

Predstavnici institucija za provođenje zakona razgovarali su o aktivnostima kojima će biti zaštićena sigurnost građana Bosne i Hercegovine, usljed priliva ilegalnih migranata, kao i sigurnost migranata i njihov boravak u BiH u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama.

Teme sastanka bile su aktivnosti institucija i djelovanje u situacijama sa prilivom ilegalnih migranata, procesuiranje predmeta za krivična djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i međuinstitucionalna i međunarodna saradnja u ovoj oblasti.

Također, razgovarano je i potrebnim aktivnostima na zaštiti žrtava trgovine ljudima, naročito maloljetnih osoba koje su višestruko ugrožene prilikom nezakonite ekspolatacije za prosjačenje i drugih oblika izrabljivanja.

Istaknuto je da agencije za provođenje zakona u BiH rade na većem broju predmeta koji se odnose na krijumčarenje osoba i trgovinu ljudima, a u tim predmetima ostvaruje se intenzivna regionalna i međunarodna saradnja.

U proteklom periodu realizirane su akcije kodnih naziva "Taurus" i "Ox", kao velike međunarodne operacije u borbi protiv krijumčarenja ilegalnih migranata, koje su realizirane u više zemalja, a u kojima su Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH imali značajnu ulogu.

- Sastanku su prisustvovali predstavnici agencija za provođenje zakona i pravosudnih institucija sa nivoa BiH, entiteta i Distrikta Brčko, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje u svom djelokrugu rada imaju aktivnosti koje se odnose borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.