TUŽILAŠTVO BiH Odranije poznat policiji

Predložen pritvor za Antu Tomasa, optuženog za međunarodno krijumčarenje droge

U okviru organizirane grupe organizirali prodaju heroina

Avaz.ba
31.08.2018 09:56

Foto: Arhiv

Tužilaštvo BiH je predložilo određivanje mjere pritvora za Antu Tomasa, rođenog 1959. godine u Drinovcima u Grudama, koji je osumnjičen kao organizator kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i prodajom opojne droge heroin.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

- Tomasa Antu, rođenog 1959. godine u Drinovcima, Grude, ranije osuđivanog za krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je, zajedno s drugim osobama, u okviru organizirane kriminalne grupe, vršio krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i daljnju distribuciju većih količina opojne droge heroin, koja je krijumčarena na području BiH i Hrvatske.

Također, sumnjiči se i za kontinuirano snabdijevanje opojnom drogom herion, ilegalnog narkotržišta na području Mostara i Hercegovine.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. točke a), b), c) i d), odnosno zbog opasnosti od bijega osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovo počiniti krivično djelo ili završiti započeto, kao i općih okolnosti izvršenja krivičnog djela, u kojima bi puštanje osumnjičenog na slobodu izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo nastavlja intenzivnu istragu protiv svih osumnjičenih osoba u ovom predmetu.

NA VRH