MEDICINSKI FAKULTET

Upravni odbor UNSA-e danas o Gavrankapetanoviću, podnesene i prijave protiv Izetbegović, Škrijelja i Čavaljuge!

Dobio otkaz nakon što je s KCUS-a početkom godine prešao da radi u Opću bolnicu kao ortoped

Dr. Gavrankapetanović: Vjerujem u zakone BiH

A. NUHANOVIĆ

31.8.2018

Upravni odbor (UO) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na današnjoj sjednici raspravljat će o povratku prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet u Sarajevu. Da će se na najavljenoj sjednici raspravljati o zahtjevu prof. dr. Gavrankapetanovića za poništenje rješenja o prekidu njegovog radnog odnosa na Medicinskom fakultetu, potvrdio nam je i predsjednik UO UNSA-e Murat Ramadanović.  

- Sjednica je zakazana za 31. avgust. Nadam se da će biti kvoruma za rad, jer je dnevni red zahtjevan, a u sklopu njega je i zahtjev prof. dr. Gavrankapetanovića, koji ćemo razmotriti - kazao je za „Avaz“ Ramadanović. 

Politički pritisci

Profesor dr. Gavrankapetanović dobio je otkaz nakon što je s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) početkom godine prešao da radi u Opću bolnicu kao ortoped. Osim Gavrankapetanoviću, ugovori na fakultetu raskinuti su i s još desetak drugih profesora i asistenata koji su u približno istom periodu napustili KCUS i prešli da rade na druge klinike.

- Vjerujem u zakone BiH. Samo tražim pravo koje mi po zakonu pripada kao i svakom drugom građaninu. Ovaj put doista očekujem da će članovi UO postupiti po zakonu i savjesti – kazao je za „Avaz“ dr. Gavrankapetanović. 

Dodao je i da je pritisak na njega od samog početka politički motiviran te da ne želi prihvatiti da mu je angažman na Medicinskom fakultetu raskinut jer je javno iznosio mišljenje zajedno s ostalim kolegama ortopedima, u kojem je kritizirao odnos generalne direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović prema ljekarima koji su tu zaposleni.

 

Faksimil krivične prijave protiv članova i menadžmenta Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Na posljednjoj sjednici održanoj 17. jula, UO UNSA-e odbio je prijedlog prof. dr. Gavrankapetanovića da poništi odluku Medicinskog fakulteta kojom je ovaj fakultet s njim raskinuo radni odnos. Advokatski tim prof. Gavrankapetanovića tim povodom je odlučio pokrenuti i preispitivanje krivične odgovornosti članova UO UNSA-e i Uprave Medicinskog fakulteta.

Spisak članova

- Prekoračili su granice službenih ovlaštenja i nanijeli štetu našem klijentu - kaže advokatica Maida Galijatović, koja je od Univerziteta zatražila zapisnik s posljednje sjednice, odnosno imena članova Upravnog odbora UNSA-e koji su glasali protiv povratka Gavrankapetanovića na ovu visokoškolsku ustanovu.

Krivična prijava zbog sumnje na zloupotrebu položaja, nesavjestan rad i kršenje zakona na adresu Federalnog tužilaštva BiH, kako saznaje „Avaz“, dostavljena je u utorak, i to protiv dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuge, članova UO koji su glasali protiv vraćanja dr. Gavrankapetanovića na katedru, rektora UNSA-e Rifata Škrijelja, Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu.

- Krivična prijava odnosi se i na N. N. lica koja su iskorištavanjem uticajnog političkog položaja u Federaciji BiH posredovala da gore prijavljeni učine službenu radnju koju ne bi smjeli činiti, odnosno da ne učine službenu radnju koju su morali učiniti – navodi se u prijavi.

Kako nezvanično saznajemo, N. N. osoba protiv koje je dr. Gavrankapetanović podnio krivičnu prijavu je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Kadar SDA u UO 

Najveći broj članova Upravnog odbora su članovi ili simpatizeri Stranke demokratske akcije. Jedan od njih je i Haris Zahiragić, bivši predsjednik SPUS-a i budući kandidat SDA na izborima za Skupštinu KS.

Od 11 članova Upravnog odbora, četiri imenuje Vlada Kantona Sarajevo, a ostalih sedam su iz akademske zajednice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.