CIK I OSCE Građani BiH zaslužuju da imaju povjerenja u izborni proces - kazala je Kormak

Na oktobarskim izborima će prvi put biti korištene prozirne glasačke kutije

Kupljeno 10.000 glasačkih kutija i 60.000 posebnih sigurnosnih pečata

Avaz.ba
31.08.2018 12:15

Foto: M. Kadrić

Irena Hadžibadić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH, danas je kazala da će na općim izborima u oktobru prvi put biti korištene prozirne kutije.

Prema njenim riječima, uz pomoć donatora, kupljeno je 10.000 glasačkih kutija i 60.000 posebnih sigurnosnih pečata.

- Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Postojeće su dotrajale, teške su i vrlo nepraktične za transport. Mi smo ih morali koristiti jer u bh. institucijama nije bilo dovoljno razumijevanja za nabavku prozirnih kutija - kazala je Hadžiabdić.

Osim toga, navela je i da su donatori prozirnih glasačkih kutija bili OSCE te ambasade Velike Britanije, SAD i Norveške.

Brus Berton (Bruce), šef Misije OSCE-a u BiH, na pres-konferenciji je potvrdio i da je ova misija upoznata o glasinama da se glasačke kutije pune plaćenim listićima ili da se osobe zapošljavaju na osnovu političke podanosti.

Američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) rekla je da će kutije omogućiti građanima da imaju više povjerenja u izborni proces.

- Ovo je važna godina za BiH. Građani BiH zaslužuju da imaju povjerenja u izborni proces koji će odražavati njihovu istinsku volju. Na ovaj način posmatrači će moći vidjeti da nijedan listić nije ubačen u kutiju prije otvaranja glasačkog mjesta - kazala je Kormak.

Ipak, ističe da su glasačke kutije tek poluprozirne, kako bi se osigurala privatnost svakog pojedinca. 

- Ovo je važan, ali ipak samo jedan mali korak u unapređenju izbornog procesa. Dugoročna rješenja zahtijevaju potpunije reforme, što podrazumijeva izmjenu zakonodavstva - zaključila je ambasadorica.

NA VRH