ZDRAVSTVO Doc. dr. Nabil Naser recenzent na Evropskom kongresu kardiologa u Minhenu

Objavljene četiri nove smjernice za liječenje u kardiologiji

Na kongresu je učestvovalo 32.859 ljekara raznih specijalnosti

S. M.
31.08.2018 14:10

Doc. dr. Nabil Naser na štandu bh. Udruženja kardiologa

Članovi Udruženja kardiologa BiH učestvovali su ove sedmice na Evropskom Kongresu kardiologa održanom u Minhenu od 25. do 29. avgusta.

Kako nam je kazao doc. dr. Nabil Naser, koji je gotovo 15 godina nosilac najvećeg priznanja Evropskog udruženja kardiologa, na Kongresu u Minhenu oboren je novi rekord, jer je sa 156 zemalja učesnika to najveći svjetski kongres kardiologa.

Prisustvovalo je 32.859 ljekara raznih specijalnosti. Tokom pet dana prezentirano je više do 4.500 abstrakata, 500 sesija stručnjaka koje su obuhvatile 400 poglavlja iz kardiologije.   

  • Članovi Udruženja kardiologa BiH na kongresu
    Članovi Udruženja kardiologa BiH na kongresu

Za državu BiH i oblast kardiologije vrlo je značajno to da je jedan od recenzenata radova prijavljenih za minhenski kongres bio i jedan od najboljih bh. kardiologa doc. dr. Nabil Naser.

- Na kongresu su obuhvaćene slijedeće oblasti: akutni koronarni sindrom, arterijska hipertenzija, aritmije, bolest srčanih zalistaka, srčane slabosti, bolesti srčanog mišića - kardiomiopatije, interventna kardiologija, urodjene i stečene srčane mane, bazične nauke, e-kardiologija... Vrlo važno za svjetsku medicinu, pa tako i za naše kardiologe je to što su tokom kongresa objavljene četiri nove smjernice za liječenje: arterijske hipertenzije, sinkope, revaskukarizaciju miokarda i kardiovaskularna oboljenja tokom trudnoće. Također, predstavljena je i „Camellia“ studija u vezi lijekova za redukciju tjelesne težine – naglasio je dr. Naser.

  • Dr. Naser: Jedan od recenzenata na kongresu
    Dr. Naser: Jedan od recenzenata na kongresu

Bh. stručnjak prisustvovao je prezentacije velikih studija tokom kongresa: MARINER, CAMELIA-TIMI 61, ARRIVE, ASCEND (Aspirin), High STEACS, MITRA FR, CRIPS-CT te objavljivanju studije POET u vezi endokarditisa, studije ATTR-ACT koja prvi put daje mogučnost tretmana amiloidne kardiomiopatije, a također i studija SCOT-HEART koja u vezi primjene CT kod suspektne bolesti koronarnih arterija.

NA VRH