OBRAZOVANJE

U srebreničkim školama sve spremno za početak nove školske godine

Općina izdvojila 5.000 KM za nabavku udžbenika za osnovce i srednjoškolce

Arhiv

Fena

31.8.2018

Direktor "Prve osnovne škole" u Srebrenici Drago Jovanović izjavio je da je sve spremno za početak nove školske godine, koja počinje u ponedjeljak, 3. septembra, navodeći da je ove godine upisano više prvačića u odnosu na prethodne godine.

- Ove godine je 58 upisanih prvačića. Učenici će biti raspodijeljeni u dva odjeljenja. Ove godine imamo jedno odjeljenje više, tako da ćemo ukupno imati 33 odjeljenja. U centralnoj školi je petnaest odjeljenja, u područnoj školi u Potočarima devet, na Žutici, Osmačama, i Osatu imamo dva kombinovana odjeljenja, a u područnim školama u Sućeskoj, Sasama i Podravanju radit će po jedno kombinovano odjeljenje - kazao je Feni Jovanović.

U Područnoj osnovnoj školi "Sućeska" jedan od gorućih problema je krov na školskom objektu. Naime, u aprilu je tokom olujnog vjetra oštećen krov na školi, ali Jovanović smatra da bi ovaj problem mogao uskoro biti riješen.

- Bit će veoma teško početi nastavu u takvim uslovima. Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, kao i drugi obećali su pomoć u saniranju krova. Imamo obećanje da će taj problem uskoro biti riješen, jer škola svojim materijalnim sredstvima nije u mogućnosti da nadoknadi šetetu na krovu. Nephodno je minimalno 30.000 KM za sanaciju krovne rekonstrukcije - potcrtao je Jovanović.

U Srednjoškolskom centru u Srebrenici danas je posljednji dan upisa za narednu školsku godinu.

Direktor ovog centra Momčilo Cvijetinović kaže da će u novoj školskoj godini nastavu pohađati 320 srednjoškolaca.

- Veliko interesiranje je bilo za struku zdravstvo, medicinske i farmaceutske tehničare. Ove godine je upisano skoro 100 učenika u prvi razred i petnaest učenika je više nego što je bilo prošle godine. Sve je spremno za nastavu i nadam se da ćemo ostvariti uspjeh kao i dosad – kazao je Cvijetinović.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis Općine Srebrenica Bego Bektić kaže da je i ove godine Općina izdvojila 5.000 KM za nabavku udžbenika za osnovce i srednjoškolce.

- Dosad smo zaprimili 80 zahtjeva, na neki način smo uspješno riješili 40 zahtjeva. Bit će odobrena nabavka udžebenika za učenike koji imaju prebivalište na području Općine, zatim socijalno ugroženim porodicama, samohranim roditeljima i višečlanim porodicama – pojasnio je Bektić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.